Index Vakbarát Hírportál

Pusztulnak a halak egy szombathelyi tóban

2023. március 26., vasárnap 16:33

Több tucat hal tetemét találták meg a Csónakázó-tó partján a járókelők. A szakember elmondta, mennyire súlyos a helyzet.

„Az elmúlt napokban a futók, a sétálók is észrevehették a haltetemeket. Aggodalomra semmi ok, tömeges halpusztulás nincs!” – árulta el a vaol.hu megkeresésére Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. Hozzátette:

a tóba sem külső szennyezés, sem fertőzés nem került, az elmúlt 5-6 napban főként ezüstkárászok és keszegfélék hullottak el.

Mint a szakértő fogalmazott, a kisebb, 5-10 dekagrammos egyedeknél egyébként előfordulhat, hogy tucatnyit partra sodor belőlük a víz, a tavasszal felmelegedő vízben ez természetes jelenség lehet. 

Puskás Norbert a vaol.huval azt is közölte, hogy a halászati őrök a haltetemeket folyamatosan gyűjtik be. Mint mondta, az idei enyhe tél nem kedvezett a halak telepítésének, a kis testű keszegfélék nem kerültek nyugalmi állapotba, a legyengült állatok a tavaszi betegségekre fogékonyabbá váltak.

A csapadékszegény időszak sem kedvez a halaknak, a napfény hatására a sekélyebb vízben a kórokozók jobban elszaporodnak. Puskás Norbert kiemelte: az idősebb tavakban már a hetet megelőzően is volt halpusztulás, és a napokban is lehet még erre számítani.

Bízunk benne, hogy a tóban lévő őshonos, értékes halállományt a pusztulás nem érinti

– mondta az ügyvezető, hozzátéve: az elmúlt negyedévben csak a Csónakázó-tóba közel négy tonna halat telepítettek. 

Puskás Norbert szerint a tavaszi, néhány százalékos elhullás természetes jelenség, mivel az adott tóban rengeteg hal van, ezért ilyenkor ez jobban feltűnhet az arra járóknak. Az ügyvezető ugyanakkor elmondta, hogy a hozzájuk tartozó vizeknél tapasztalható hasonló esetekben lehet értesíteni a szövetséget nyilvános számukon, hisz a helyzet megoldása a halgazdálkodók érdeke. 

Rovatok