Index Vakbarát Hírportál

Újabb fordulat történt a Fertő tavi beruházásnál

2023. április 3., hétfő 13:35

A Fertő tavi beruházás környezetvédelmi működési engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt a bíróság a múlt hét pénteken tartott tárgyaláson – tájékoztatott erről a Greenpeace Magyarország.

„Fontos siker a Fertő tó megóvásáért folytatott küzdelemben: a bíróság a természetpusztító óriásberuházás engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt” – áll a Greenpeace Magyarország közleményében.

Nemzetközi jogszabályokat is megsérthetett

A közleményükben ismertetik, hogy a Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület a peres eljárás kockázatait kezelendő külön felperesekként a Győri Törvényszékhez fordultak, amikor tudomásukra jutott, hogy az illetékes kormányhivatal december 21-én, még a téli szünet előtt váratlanul és a civil szervezetek által megfogalmazott kritikák ellenére kiadta a Fertő tavi turisztikai beruházás környezetvédelmi működési engedélyét, amellyel a civilek szerint hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett. 

A tájékoztatásuk szerint az engedély hosszabbításának több érdekessége is volt: a 2022 nyarán felfüggesztett beruházás gazdája tavaly év végéig az állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. volt, ami a megszűnése előtti utolsó pillanatban kezdeményezte a Fertő tavi projekt környezetvédelmi működési engedélyének kiadását, hogy ha úgy alakul, akkor folytatni lehessen az építkezést.

Gyorsan meg is kapta, ami ráadásul még közel 50 százalékkal nagyobb területre vonatkozott, mint a korábbiak.

A megszűnő állami cég jogutódja a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium lett, így ez a tárca felelős a további lépésekért. A jogi csatában a Fertő tó Barátai Egyesületet a Greenpeace mellett az EMLA környezetvédelmi jogi ügyekkel foglalkozó egyesület is segítette – áll a közleményükben.

Kun Zoltán, a Fertő tó Barátai Egyesület titkára elmondta, üdvözlik a bíróság döntését, amely igazolja, szabálytalanságok fordultak elő a beruházás engedélyezésében. „Ez egy nagyon fontos siker számunkra, de munkánkat egészen addig folytatjuk, amíg a kormány teljesen át nem gondolja a fejlesztést. Véleményünk szerint a tervezett EU-s természet-helyreállítási törvény szellemében csak a vízitelep korábbi területét és nem a tervezett 77 hektárt lehetne turisztikai céllal hasznosítani” – olvasható a közleményben.

„Ha elkészül, jobb lesz, mint az osztrák megoldások”

Magyar oldalról évek óta megközelíthetetlen volt a Fertő tó. Majd a kormányzati beruházás miatt nagyjából 40 hektárnyi területen kiirtották a nádast. A kormány tervei szerint szállodák, apartmanházak, tenisz- és focipályák és egy óriási vitorláskikötő is beletartozott a fejlesztésbe. Aztán az egész fejlesztés Lázár János építési és beruházási miniszter alá került, aki már az új hivatalában úgy fogalmazott, hogy „ha elkészül, jobb lesz, mint az osztrák megoldások”. Szerinte a fejlesztések hatására szebb és hasznosabb lesz a terület, mint az osztrák.

A közbeszédben a Fertő tó körüli beruházás folyamatosan a viták kereszttüzében van, rendre természeti és zöldkérdések adódnak a beruházás körül.

Rovatok