Index Vakbarát Hírportál

Ismét meghosszabbítják a háborús veszélyhelyzetet

2023. április 6., csütörtök 07:13

A kormány újabb 180 nappal meghosszabbítaná az orosz–ukrán háború miatti veszélyhelyzetet. A rendeleti kormányzást jelentő törvény május végéig van érvényben, ezt hosszabbítaná meg a kabinet. Amennyiben a parlament elfogadja a beterjesztést, úgy gyakorlatilag 2023-ban egész évben lehetőség lesz a rendeleti kormányzásra.

Szerda éjjel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beterjesztette azon javaslatát, amely 180 nappal meghosszabbítaná az orosz–ukrán háború miatti veszélyhelyzetet. 

A vészhelyzetre vonatkozó jogszabályt legutóbb november 1-jén hosszabbították meg, akkor még csak 30 napra. Ám ezzel egy időben elfogadták azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy a vészhelyzetet egymás után többször meghosszabbíthassák, alkalmanként maximum 180 nappal.

Az Országgyűlés honlapján található törvényjavaslat szerint a meghosszabbításra azért van szükség, mert a Magyarország szomszédságában zajló orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is.

A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét

– olvasható a törvényjavaslatban.

Annak biztosítása érdekében tehát, hogy „minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit”,

a kormány a veszélyhelyzet 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot.

A háborús vészhelyzeti rendelkezés először tavaly május végén lépett életbe. Orbán Viktor akkor ezt azzal indokolta, hogy „a járvány alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon”.

Az orosz–ukrán háborút az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok