Index Vakbarát Hírportál

Lázár János fontos bejelentést tett a magyar–román kapcsolatokról

2023. április 6., csütörtök 15:09

A magyar kormánynak komoly érdekei fűződnek ahhoz, hogy Románia és Magyarország között a gazdasági kapcsolatok jelentős mértékben erősödjenek – mondta Lázár János csütörtökön Budapesten egy sajtótájékoztatón.

Az építési és közlekedési miniszter azt követően beszélt erről, hogy hivatalában tárgyalt Cseke Attilával, a romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterrel.

Lázár János azt mondta: a kapcsolatok javításához hozzá tudnak járulni például azzal, hogy a közlekedési infrastruktúrát fejlesztik a két ország között, és átjárhatóvá teszik a határokat. Mint közölte, az egyeztetésen áttekintették azokat a fejlesztési projekteket és elképzeléseket, amelyek közösek, vagy amelyek az együttműködés lehetőségét kínálják.

Csütörtök délután pedig gazdasági szakemberekkel is találkoznak, hiszen a két országban a gazdasági együttműködés, az export, illetve az import, a kölcsönös tőkebefektetés, kereskedelem kiemelten fontos szerepet tölt be – tette hozzá a miniszter.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az RMDSZ három minisztert ad a jelenlegi román kormányban, Cseke Attila az egyik, akinek a kezében van az összes fejlesztés és fejlesztési forrás

– fogalmazott Lázár János.

Kiemelte: mindenekelőtt szerette volna biztosítani tárgyalópartnerét arról, hogy Magyarország elkötelezett az iránt, hogy Románia a schengeni övezet tagja legyen. Magyarországnak alapvető érdeke, hogy Románia minél hamarabb teljes jogú tagja legyen a schengeni övezetnek – szögezte le Lázár János.

Cseke Attila megköszönte a magyar kormány támogatását, majd megerősítette a Románia és Magyarország közötti gazdasági együttműködés fontosságát, amely tavaly 15 milliárd euróban testesült meg.

Rovatok