Index Vakbarát Hírportál

Biztonságpolitikai szakértő a kiszivárgott iratokról: részben hamisítvány, de eredetin alapul

2023. április 8., szombat 14:28

Demkó Attila szerint az orosz veszteségről szóló rész „nagyon nem stimmel”. Teljes képtelenségnek tartja a dokumentumnak azt az állítását, mely szerint csupán 17 ezer orosz katona esett el a háborúban.

Nemrég a közösségi médiában megjelentek azok a háborús tervek, amelyeket az Egyesült Államok és a NATO készített Ukrajna hamarosan bekövetkező nagy ellentámadásával kapcsolatban.

A haditervben leginkább azt részletezték, hogy az ukrán hadsereget miképp kellene felkészíteni a nagy offenzíva megindítása előtt. Washington szerint azonban csak orosz dezinformációs kampányról van szó – írta meg az Index pénteken.

Erre a hírre reagált Facebook-oldalán Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, aki az állítólagos dokumentumokról több fényképet is megosztott.

A szakértő szerint az orosz veszteségekről szóló rész egyértelműen hamis.

„Teljes képtelenség a 17 ezer halott (jóval több), de a repülőeszköz-veszteség is. Az oroszok ezt elszúrták, 50/60 ezer még hihető lett volna. Az orosz propaganda is pont ezt a 17 ezer halottat tolja egyébként milbloggercsatornákon” – fogalmazott a bejegyzésben.

Az ukrán veszteségek viszont reálisak lehetnek

Demkó Attila rámutatott, hogy az ukrán veszteségként feltüntetett „70 ezer körüli halott” viszont nagyságrendileg reálisnak tűnik. 

 Az is reális, hogy amerikai különleges műveletiek vannak Ukrajnában – de nem sok, és nem a fronton

– tette hozzá. A biztonságpolitikai szakértő szerint a kiszivárgott titkosított amerikai és NATO-dokumentumok, amelyek az ukrán hadsereg megerősítésére készült tervekről szólnak, részben hamisítványok, de eredeti dokumentumokon alapulnak, még ha az orosz veszteség nem is stimmel.

„Ettől eltekintve ügyes, mint ahogy a kijevi művelet is, amivel építik a zavart az ukrán vezetésben – ki az orosz ügynök? játék, körbelövik Zelenszkijt” – világított rá Demkó.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is nyomon követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Demkó Attila 2022. május 24-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok