Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott a haditerv: a Pentagonban tervezték meg Ukrajna ellentámadását

2023. április 7., péntek 08:36

Nemrég a közösségi médiában megjelentek azok a háborús tervek, amelyeket az Egyesült Államok és a NATO készített Ukrajna hamarosan bekövetkező nagy ellentámadásával kapcsolatban. A Pentagon már hivatalos vizsgálatot indított az eset miatt.

A Twitteren és a Telegramon is megjelentek az amerikaiak által készített haditervek arról az ukrán ellentámadásról, amely hamarosan megindulhat.

A The New York Times azt írta, hogy a kiszivárgott dokumentumok (amely egy része alább is látható) valóban eredetiek: a lapnak ezt az amerikai kormányzat több tisztviselője is megerősítette. A haditervben leginkább azt részletezték, hogy az ukrán hadsereget miképp kellene felkészíteni a nagy offenzíva megindítása előtt. 

Mi derült ki a dokumentumokból?

A kiszivárgott dokumentumok nem a legfrissebbek, ugyanis még több mint egy hónapja, március 1-jén készültek. A térképeken láthatóak a fegyverszállítási útvonalak, az ellentámadásban várhatóan részt vevő egységek és azok létszáma, valamint egyéb, az offenzíva végrehajtására vonatkozó részletek is. 

Az nem derült ki belőlük, hogy Ukrajna pontosan hogyan/mikor akarja végrehajtani az offenzívát, azonban így is épp elég információt tartalmaznak ahhoz, hogy bizonyos következtetéseket le lehessen vonni belőlük. Egyebek mellett arra vonatkozóan is adatokat tartalmaznak, hogy a HIMARS-rakétarendszerekkel milyen gyakran tudnak csapásokat végrehajtani az ukránok a rendelkezésre álló lőszermennyiség fényében. 

Katonai elemzők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy

a közösségi médiába kiszivárogtatott információkat részben módosíthatták.

The New York Times szerint ugyanis a közösségi médiában (azon belül is leginkább az oroszpárti blogokon) megjelent anyagokban a háborús veszteségekre vonatkozó amerikai becsléseket is ismertették, de torzítva: az ukrán katonáknál eltúlozták azt, hogy az amerikaiak szerint hányan halhattak meg, miközben az orosz becsült háborús veszteségeknél kisebb számokat írtak.

Dezinformációs művelet lehet, hivatalos vizsgálat indult 

A március 1-jei keltezés miatt kérdéses, hogy a dokumentumokban szereplő információk mennyire maradtak aktuálisak. A The New York Times azt is megjegyezte, hogy aznap ukrán katonai tisztviselők a németországi Weisbadenben található amerikai katonai bázison tartottak szimulációs hadgyakorlatot, és másnap Mark Milley amerikai vezérkari főnökkel, valamint Christopher Cavolival, az amerikai hadsereg európai parancsnokával is találkoztak – vagyis elképzelhető, hogy abból az alkalomból hozták létre ezeket a terveket. 

A lap azt írta, hogy a szivárogtatás feltételezhetően orosz dezinformációs művelet része lehetett. Mindemellett az amerikai hírszerzés számára komoly problémát jelenthet, hogy nyilvánosságra kerültek a tervek. Mint a The New York Times írta, az amerikai kormányzat lépéseket tett azért, hogy töröljék a közösségi oldalakról a kiszivárgott terveket, de ezt csütörtök éjjelig sem sikerült végrehajtani.

Mindeközben a Pentagon hivatalos vizsgálatot indított azért, hogy meghatározzák, ki lehet a felelős a szivárogtatásért. 

A The New York Times azt is megjegyezte, hogy a háború kezdete óta ez az első alkalom, amikor az orosz hírszerzésnek jelentős eredményt sikerül elérnie az amerikaival szemben. Az Egyesült Államok hírszerzése ugyanis már az invázió kezdete előtt több hónappal figyelmeztetett arra, hogy megindulhat az orosz támadás, és a háború kitörése után is számos alkalommal segítette értékes információkkal az ukrán hadsereget.

A háború fejleményeit pénteken is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

(Borítókép: Ukrán katonák a donyecki régióban 2023. március 29-én. Fotó:  Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok