Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Amerikai nyomásra sem vagyunk hajlandók változtatni

2023. április 12., szerda 15:15

„Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, Magyarország azonban továbbra is meg van győződve róla: a béke a közös érdek” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján közölte: az elmúlt napokban az utcán mindenki szembesülhetett azzal, hogy most már nem az ellenzék folytat amerikai pénzből kampányt, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon. A plakátokon többek között a „Ruszkik haza” felirat szerepel, és a Nyugati Pályán Facebook-oldalának címe.

Ez szokatlan, szövetségesek között különösen is szokatlan

– fogalmazott a miniszter, aki a legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy az amerikai kampány egy „háborúpárti kampány”. Gulyás Gergely egyúttal közös érdeknek nevezte, hogy a lehető leghamarabb legyen tűzszünet és legyenek béketárgyalások.

A politikus világossá tette: a magyar kormány nem változtat az álláspontján,

nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás is, aminek Magyarország ne állna ellent. Amerikai nyomásra sem vagyunk hajlandók változtatni azon, hogy életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, és jelenleg úgy tűnik: ezt a háborút megnyerni egyik fél sem tudja.

Gulyás Gergely az MTI szerint felidézte, hogy a magyar kormány álláspontja az elmúlt években teljesen világos és egyértelmű volt, „mindig a nemzetközi jog talaján álltunk”, Magyarország ennek megfelelően ítélte el az orosz agressziót, segítette Ukrajnát, nyújtott humanitárius segítséget Ukrajnának és kiemelten Kárpátaljának. A több mint egy éve tartó ukrajnai háborúnak most már több mint százezer áldozata van, ezért „elkerülhetetlenül szükséges”, hogy mielőbb tűzszünet legyen és béketárgyalások kezdődjenek, ezen a kormányzati elkötelezettségen pedig a plakátkampány sem tud változtatni.

Belpolitikába való beavatkozás?

A miniszter újságírói kérdésre közölte:

A plakátkampányt szerencsétlen olyan politikai közegben megtenni, amikor amúgy is a jelenlegi demokrata adminisztrációhoz nyíltan kötődő szervezetek jelentős pénzekkel szálltak be a magyar ellenzék kampányába a 2022-es választásokon. Ez tovább erősíti a belpolitikába való beavatkozás szándékát, ez pedig nem helyes.

Gulyás Gergely utalt rá, hogy Amerikában a magyarországival összehasonlítva sokkal szigorúbb következményekkel járó törvények tiltják ezt a magatartást, „itt az ideje felzárkóznunk”. A politikus nem zárja ki, hogy az óriásplakátok után később a kampány más felületeken is folytatódjon.

David Pressmannak, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének szerda délután tartandó sajtótájékoztatójára vonatkozó újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt mondta: ha az ott elhangzottak a magyar kormányt bármiben érintik, akkor a kabinet reagál rá.

Szintén újságírói felvetésre a miniszter megjegyezte: sajnálja, hogy az index.hu nem lehet ott a nagyköveti sajtótájékoztatón, de a házigazda amerikai nagykövetség szabja meg, hogy kit enged be.

Rovatok