Index Vakbarát Hírportál

Jönnek az amerikai nagykövet rendkívüli bejelentései, de nem mindenki kérdezhet majd

2023. április 11., kedd 21:02

David Pressman a sajtótájékoztatója minden bizonnyal a Magyarország elleni amerikai intézkedésekről szól majd. A szankciók között a feltételezések szerint egyes befolyásos személyek kitiltása is szerepelhet.

Mint megírtuk, David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze, és bár hivatalosan semmilyen témát nem jelölt meg, egyes feltételezések szerint akár szankciókat is bejelenthet a magyar kormány ellen. Diplomáciai források szerint az amerikai kormány több intézkedést is fontolóra vett Magyarország megbüntetésére, az is felvetődött, hogy szankciókat vetnek ki befolyásos személyekre. A 444 szerint három emberről lehet szó.

David Pressman szerda délután ötkor tartja sajtótájékoztatóját.

Az Index is regisztrált az eseményre, kérelmünket azonban elutasították, arra hivatkozva, hogy biztonsági okokból a határidőn túl küldött megkeresést nem tudják elfogadni.

Az amerikai nagykövetség az élő facebookos közvetítést ajánlotta, de jelezték, hogy így azonban nem tudunk majd kérdéseket feltenni. A sajtótájékoztatóról frissülő cikkünkben számolunk majd be, szakértőkkel elemezve az elhangzottakat és az arra érkező reakciókat.

David Pressman nagyköveti kinevezése óta keményen bírálja a magyar kormányt, nemegyszer a diplomáciában szokatlan kommunikációs eszközöket is bevetve. A diplomata márciusban Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, demokrata és republikánus szenátorokkal tekintette át a magyar helyzetet, és minden bizonnyal  a várható intézkedések is szóba kerültek ekkor

Az amerikai bírálatok ezeket a főbb területeket érintik:

Orbán Viktor magyar kormányfő nemegyszer visszaszólt Pressmannak, évértékelő beszédében például „présembernek” nevezte, azt állítva, azért küldték Budapestre a diplomatát, hogy belepréselje Magyarországot a háborúba.

Rovatok