Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai nagykövet példátlannak nevezte Orbán Viktor kijelentését

2023. április 6., csütörtök 13:34

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete szerint aggodalomra ad okot, hogy Orbán Viktor miniszterelnök március elején Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat.

Nem veszi magára a Fidesz-párti magyar sajtóban ellene zajló lejáratókampányt, de azokat hazája elleni, felülről irányított támadásnak tekinti – mondta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Népszavának.

A lap elkísérte Szegedre a diplomatát, aki aggodalomkeltőnek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök március elején Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat. 

Mint mondta, szövetséges ország részéről példátlan az ilyesfajta Amerika-ellenes retorika, ugyanakkor megérti, hogy a pillanatnyi politikai érdekek is tényezők a külpolitikában, de szerinte az orosz–ukrán háború óta kialakult „fontos és kihívásokkal teli időszakban” nem kéne belemenni ilyen játszmákba.

A nagykövet nehezményezte, hogy az Orbán-kormány a háború ellenére sem távolodott el Oroszországtól. Szerinte az ezzel kapcsolatos aggályokban kétpárti egyetértés van, és teljes konszenzus a nemzetbiztonsági körökben, sőt az ellenzéki Republikánus Párt egyes tagjainak még keményebb az álláspontja a magyar vezetéssel kapcsolatban.

Ezek alapján a Fidesz hiába bízik abban, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztás kimenetele fordulatot hoz a kétoldalú kapcsolatokban – tette hozzá.

Nem ez az első üzenetváltás

A magyar kormány és David Pressman között egy ideje már megy az adok-kapok. Legutóbb a március végén elhangzott Szijjártó Péter-nyilatkozatból idézve vágott vissza Orbán Viktor miniszterelnöknek az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman. A kormányfő Twitteren üzent Donald Trumpnak, az Egyesült Államok exelnökének, erre reagált az Orbán Viktor által évértékelőjében „Présembernek” nevezett diplomata. 

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere néhány hete: »Tiszteletünket azzal mutatjuk ki, hogy nem avatkozunk bele más országok belpolitikájába, nem nyilvánítunk véleményt, nem próbáljuk befolyásolni őket«

– írta bejegyzésében, amelyben retweetelte Orbán Viktor bejegyzését, amelyen a miniszterelnök Donald Trumppal látható egy fotón.

Rovatok