Index Vakbarát Hírportál

Visszavágott Orbán Viktornak az amerikai nagykövet

2023. április 3., hétfő 17:21

A március végén elhangzott Szijjártó Péter-nyilatkozatból idézve vágott vissza Orbán Viktor miniszterelnöknek az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman. A kormányfő hétfőn Twitteren üzent Donald Trumpnak, az Egyesült Államok exelnökének, erre reagált az Orbán Viktor által évértékelőjében „Présembernek” nevezett diplomata.

Szijjártó Péter március végén Bosznia-Hercegovinában, a Milorad Dodikkal közösen tartott panelbeszélgetésen, a Trebinjei Energetikai Fórumon felháborítónak nevezte, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva jelentést ír külföldi államok emberi jogi és egyéb helyzetéről.

David Pressman akkor sem hagyta annyiban a külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatát, és a moszkvai állásponthoz hasonlította a magyar kormány érvelését. Most azonban nem Szijjártó Péternek, hanem Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek üzent legfrissebb Twitter-bejegyzésében.

Mint arról beszámoltunk, a kormányfő Donald Trump volt amerikai elnökkel posztolt közös fotót Twitteren, amelyhez egy üzenet is társult: „Tartson ki, elnök úr! Önnel vagyunk.” Az üzenet célja valószínűleg az volt, hogy támogassa „jó barátját”,  ugyanis hamarosan kezdetét veszi a Donald Trump elleni büntetőeljárás, amelyben az esküdtszék azt vizsgálja, hogy a volt amerikai elnök fizetett-e  Stormy Daniels pornófilmszínésznőnek azért, hogy a 2016-os választási kampány alatt ne mondja el, hogy évekkel korábban szexuális kapcsolata volt Trumppal.

A miniszterelnök bejegyzése nem kerülte el a figyelmét az amerikai nagykövetnek, ugyanis egy ismerős mondattal, Szijjártó Péter korábbi nyilatkozatával vágott vissza Orbán Viktornak.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere néhány hete: »Tiszteletünket azzal mutatjuk ki, hogy nem avatkozunk bele más országok belpolitikájába, nem nyilvánítunk véleményt, nem próbáljuk befolyásolni őket«

– írta bejegyzésében, amelyben retweetelte Orbán Viktor bejegyzését, amelyen a miniszterelnök Donald Trumppal látható egy fotón.

Szijjártó Péter egyébként korábban az AP-nek adott interjújában jelentette ki: az Egyesült Államok Donald Trump alatt élte fénykorát.

(Borítókép: Orbán Viktor 2021. február 17-én. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok