Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor neve is szerepel a kiszivárgott titkosszolgálati dokumentumokban

2023. április 12., szerda 21:57

Az Egyesült Államok hírszerzése, a CIA jelentést írt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2023 februárjában egy Fidesz-frakcióülésen ellenfélnek nevezte Joe Biden amerikai elnököt. A jelentés az amerikai titkosszolgálat kiszivárgott dokumentumaival együtt látott napvilágot.

A CIA jelentésében azt írta: az, hogy Orbán Viktor három megnevezett ellenfele között az Egyesült Államok is szerepel, jól mutatja, hogy a magyar miniszterelnök retorikájában egyre erősebb az Amerika-ellenesség – írja az NBC News. A lap szerint ez tovább erősíti a két ország közötti feszültséget, amelyet az sem csillapít, hogy a magyar kormány egyre szorosabbra fűzi a kapcsolatát Oroszországgal és Kínával. 

Az ezzel kapcsolatos megkeresésekre sem a magyar külügyminisztérium, sem az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége nem reagált. A kiszivárgott titkosszolgálati dokumentumokról elsőként a The Wall Street Journal számolt be. Ezekből derült ki, hogy a magyar miniszterelnök ellenfélként tekint az Egyesült Államokra.

Mint megírtuk, Orbán Viktor februárban Balatonfüreden, a Fidesz kihelyezett frakcióülésén azt mondta, hogy az Európai Uniót szerinte teljes mértékben Joe Biden amerikai elnök irányítja, és kitért arra is, hogy a háborúban ők senkinek sem szurkolnak. A miniszterelnök végül tételesen felsorolta, hogy szerinte az alábbiak a Fidesz–KDNP ellenfelei:

Utóbbiakról azt mondta, hogy ők pénzelik a dollárbaloldalt, emblematikus alakjuk Soros György, aki már évekkel ezelőtt megírta, hogy a közép-európai országokat kell felhasználni egy proxyháborúra Oroszország ellen, mert a közép-európaiak jobban tűrik a háborúval együtt járó emberáldozatokat, mint a Nyugat.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. december 21-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok