Index Vakbarát Hírportál

Nincs vége a botránynak, újabb hírszerzési iratok szivároghatnak ki

2023. április 12., szerda 07:38

Az előző héten történt szivárogtatás – amelynek következtében az amerikai hírszerzés iratai láttak napvilágot – hosszú évek óta a legsúlyosabb nemzetbiztonsági kockázatot jelenti az Egyesült Államokra nézve. Elemzők szerint azonban a történetnek még koránt sincs vége, és újabb dokumentumok láthatnak napvilágot.

Egy új jelentés szerint a több mint száz titkos amerikai védelmi dokumentum közelmúltbeli kiszivárgása csak a „jéghegy csúcsa” lehet, és sokkal több része lehet annak az anyaghalmaznak, amely már jóval azelőtt elkezdett keringeni, hogy széles körben észrevették volna − írta meg a The Guardian

A szigorúan titkos anyagok kiszivárgása máris Washington évek óta legsúlyosabb nemzetbiztonsági problémáját jelenti. Az anyagokban szerepelnek az ukrán lőszerhiányra vonatkozó részletek, az Oroszország ellen alkalmazott amerikai hírszerzési módszerek és kínos bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy az Egyesült Államok kémkedik olyan közeli szövetségesek után, mint Ukrajna, Dél-Korea és Izrael. Elemzők szerint az Egyesült Államokat ért károk még sokkal nagyobbak lehetnek.

A nemzetbiztonsági tanács szóvivője, John Kirby elmondta, hogy Joe Biden a múlt hét végén értesült az ügyről, és folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről. Kirby azt is elmondta, hogy Washington szövetségeseivel „magas szinten” konzultálnak. 

Az egyik, ez év február 23-án kelt és titkosnak minősített dokumentum részletesen felvázolja, hogy Ukrajna szovjet korabeli SZ–300-as légvédelmi rendszereinek készletei a jelenlegi felhasználási ütem mellett május 2-ig kimerülnek. Nem világos, hogy Ukrajna azóta változtatott-e az SZ–300-as rakéták használatának ütemén, hogy a készleteket feltöltötték-e, vagy hogy most inkább más légvédelmi rendszerekre támaszkodnak-e. Ugyanez a dokumentum egy hírszerzési forrást is említ „Lapis time-series video” néven , amely nyilvánvalóan egy kevéssé ismert és szigorúan őrzött műholdas rendszerre utal, amely a földi objektumok megfigyelésére szolgál.

Hétfőn Ukrajna cáfolta azt a jelentést, amely szerint a kiszivárogtatás miatt kénytelen volt módosítani néhány katonai tervet a régóta várt ellentámadás előtt. Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó azt mondta, hogy Kijev stratégiai tervei változatlanok, de a konkrét taktikák mindig változhatnak. A dokumentumok hitelességét hivatalosan nem erősítették meg, de a Pentagon vasárnap közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy vizsgálja a dokumentumokat, amelyek „úgy tűnik, hogy érzékeny és szigorúan titkos anyagot tartalmaznak”.

Egy brit védelmi forrás hétfőn azt mondta, hogy azok a jelentések − a dokumentumokra hivatkozva −, amelyek szerint egy orosz vadászgép szeptemberben majdnem lelőtt egy brit felderítőgépet a Krím partjainál, „pontatlanságokat tartalmaznak, és nem tükrözik azt, ami a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben történt”.

Ben Wallace brit védelmi miniszter októberben hozta nyilvánosságra az incidenst a parlament előtt, és akkor azt mondta, hogy az Egyesült Királyság nem tekinti az esetet szándékos eszkalációnak, hanem műszaki hiba miatt történt. Moszkvát is csupán azzal vádolta, hogy meggondolatlanul cselekedett. A dokumentum úgy fogalmazott, hogy „a brit RJ-t majdnem lelőtték”, utalva az RC–135-ös felderítőgépeknél elterjedt Rivet Joint elnevezésre.

Nagyon szűk körből indulhatott a szivárogtatás

A Bellingcat oknyomozó újságírócsoport a kiszivárogtatást különböző internetes közösségek által használt csatornákon keresztül követte nyomon, amelyeket többnyire olyan tinédzserek használtak, akiknek érdeklődési köre a katonai felszerelésektől kezdve az ortodox kereszténységen és a zenén át a videójátékokig terjed, és mindannyian a Discordot, a játékosok körében népszerű üzenetküldő platformot használták. Az érintett internetes fórumokon gyakoriak voltak a rasszista kifejezések.

Több Discord-felhasználó elmondta a Bellingcatnek, hogy a kiszivárogtatás eredeti forrása egy mindössze 20 ember által használt szerver volt, amely különböző neveken futott, leggyakrabban Thug Shaker Central néven. A szervert egy Oxide nevű népszerű YouTuber követői hozták létre, aki fegyverekről és egyéb katonai kellékekről posztol videókat.

A források szerint a Thug Shaker Centralon az első kiszivárogtatások tavaly októberre nyúlnak vissza, és sokkal több dokumentumot érintettek, mint amennyi eddig napvilágra került. A legfrissebb kiszivárgott dokumentumok még március elejéről származnak. A szivárogtató állítólag a szerver adminisztrátoraként tevékenykedett, és a Thug Shaker Centralon belül létrehozott egy csatornát „Bear vs. Pig” („Medve a disznó ellen”) néven, amely az ukrajnai orosz invázióról szólt.

A dokumentumok nem terjedtek túl a Thug Shaker Centralon egészen február végéig, amikor a „Bear vs. Pig” csatorna egyik felhasználója, egy Lucca névre hallgató tinédzser elkezdte a lefényképezett dokumentumok 107 darabját egy szélesebb körben használt szerveren, a WowMaón közzétenni, egy Nagy-Britanniában élő filippínó YouTuber rajongói számára, aki az európai és ázsiai történelemről szóló videómémjeiről ismert.

Az azóta törölt Thug Shaker Central alapítója és két korábbi felhasználója a Bellingcatnek elmondta, hogy a WowMaóra feltöltött fájlok csak a „jéghegy csúcsai” az eredetileg feltöltött dokumentumok mennyiségéhez képest.

Nem tudjuk, mi minden van odakint. Nem tudjuk, hogy kik a felelősek ezért, és nem tudjuk, hogy több van-e náluk, mint amennyit posztolni akarnak. Szóval vizsgáljuk az ügyet és a lehető legszorosabban nyomon követjük a szálakat

− ismerte el Kirby hétfőn.

Néhány nappal később egy felhasználó újabb tíz képet tett közzé a Minecraft videójáték játékosainak Discord szerverén. Ott látszólag észrevétlenül maradtak még egy hónapig, mielőtt egy felhasználó három képet posztolt közülük egy jobboldali fórumon, a 4chanon, majd valamivel később, áprilisban öt dokumentum jelent meg a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A Telegramon az egyik Ukrajnáról szóló dokumentum egy részét úgy manipulálták, hogy az ukrán áldozatok számát felduzzasztották, az orosz áldozatokét pedig csökkentették.

Sokan hozzáférhettek az anyagokhoz

A Pentagon a kiszivárogtatás ügyét átadta az igazságügyi minisztériumnak büntetőjogi vizsgálat céljából. A dokumentumok többféle minősítéssel rendelkeznek, köztük a szigorúan titkos és a Noforn, ami azt jelenti, hogy „külföldi állampolgároknak nem adható ki”, ami arra utal, hogy a kiszivárogtató amerikai. A dokumentumokat kinyomtatták és összehajtogatták, valószínűleg azért, hogy zsebre tegyék, majd lefényképezték és feltöltötték a szerverre.

Egy másik, szigorúan titkosnak minősített dokumentum a CIA egy március 1-jei hírszerzési összefoglalójából származik, amely szerint a Moszad arra bátorította tisztjeit, hogy vegyenek részt az izraeli kormánynak az igazságszolgáltatás függetlenségének gyengítésére irányuló tervei elleni tiltakozásokban. Az izraeli kormány tagadta, hogy a Moszad bármilyen módon részt vett volna a tüntetéseken.

A vizsgálatok egyik kihívása, hogy az ilyen anyagokhoz sokan hozzáférhetnek, mióta a 9/11-es terrortámadás egyik okaként a hírszerzési információk korlátozott terjedését jelölték meg. Az amerikai kormányzati alkalmazottak és vállalkozók ezrei gyakran hozzáférhetnek szigorúan titkos és Noforn-anyagokhoz. A védelmi minisztérium az átfogó vizsgálat és kárfelmérés részeként megkezdte a bizalmas anyagok terjesztési protokolljainak felülvizsgálatát.

Rovatok