Index Vakbarát Hírportál

Újabb részletek derültek ki a CIA titkos dokumentumairól

2023. április 11., kedd 05:48

A titkos dokumentumokat először januárban tették közzé egy kis csoportban egy üzenetküldő csatornán, amelyen mémeket, vicceket és rasszista szövegeket osztottak meg.

A közelmúlt történetének egyik legjelentősebb, szigorúan titkos amerikai dokumentumokat érintő kiszivárogtatása egy kis internetes csoportban kezdődött, egy mémeket, vicceket és rasszista kijelentéseket tartalmazó üzenetküldő csatornán − írta meg a The Wall Street Journal

Valamikor januárban, a külvilág számára látszólag észrevétlenül, egy alig több mint egytucatnyi tagot számláló csoport egy névtelen tagja elkezdett fájlokat − sok esetben szigorúan titkosnak minősített dokumentumokat − posztolni, amelyek többek között az ukrajnai háborúról, az Egyesült Államok szövetségeseinek, például Izrael és Dél-Korea lehallgatott kommunikációjáról, valamint az amerikai hírszerzésnek az orosz katonai tervekbe való nagyfokú belelátásáról szóltak.

A dokumentumok, amelyek száma több százra tehető, március elejéig ott is maradtak a Discord üzenetküldő platform aprócska csoportjának tagjai között, amikor egy másik felhasználó többtucatnyi dokumentumot tett közzé egy másik, nagyobb közönséggel rendelkező csoportban. Onnan legalább tíz fájl vándorolt át egy sokkal nagyobb, a Minecraft számítógépes játékra összpontosító közösségbe.

Szerdán, amikor az amerikai kormány nyilvánvalóan még mindig nem tudott róla, egy orosz propagandafiók a Telegramon közzétette az egyik dokumentum durván manipulált változatát, néhány szerkesztetlen dokumentum mellett.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az igazságügyi minisztérium most nagy erőkkel keresi a választ arra, hogyan került fel az internetre a többtucatnyi kép, amelyek állítólag titkos dokumentumokat mutatnak. A védelmi minisztérium kérésére pénteken indított kormányzati vizsgálat a szivárgás forrását keresi.

A Pentagon szóvivője vasárnap este azt mondta, hogy a tárca vizsgálja és értékeli a lefényképezett dokumentumok eredetiségét, „amelyek a jelek szerint érzékeny és szigorúan titkos anyagokat tartalmaznak”. Elmondta, hogy az Egyesült Államok a hétvégén megvitatta az ügyet a szövetségesekkel, és mérlegeli a kiszivárogtatás lehetséges nemzetbiztonsági hatásait.

Úgy tűnik, ez az elmúlt évtizedek egyik legkárosabb szivárogtatása 

− mondták tisztviselők. A dokumentumok nyilvánosságra kerülése megnehezíti Ukrajna tavaszi offenzíváját. Valószínűleg csökkenti a külföldi szövetségesek készségét arra, hogy érzékeny információkat osszanak meg az amerikai kormánnyal. Emellett potenciálisan leleplezheti az amerikai hírszerzőket Oroszországban és más ellenséges országokban.

Úgy tűnik, hogy egy évtizeddel azután, hogy Edward Snowden, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) elemzője kiszivárogtatta a megfigyelésekről és más hírszerzési tevékenységekről szóló szigorúan titkos dokumentumok óriási mennyiségét, az amerikai kormány még mindig nem képes védekezni az ilyen jellegű jogsértések ellen.

Hogy a fenébe kerülünk megint ide? Az ilyen hatalmas biztonsági réseknek már rég a múlté kellene lenniük. Új ellenőrzési protokollokat vezettek be. Mégis, nyilvánvalóan ez nem volt elég, és szükség van a minősített adatok védelmének jelentős újragondolására és felülvizsgálatára

− mondta Brett Bruen, a Global Situation Room nemzetbiztonsági tanácsadó cég elnöke, az Obama-kormányzat egykori fehér házi tisztviselője.

Kinek lehetett hozzáférése a dokumentumokhoz?

A lap nem tudta független forrásból hitelesíteni a dokumentumokat, de elég részletet tartalmaznak ahhoz, hogy hitelesek legyenek. Védelmi tisztviselők azt mondták, hogy szerintük a dokumentumok egy része hiteles lehet.

Eddig összesen valamivel több mint 50 titkos és szigorúan titkos minősítésű dokumentum került elő, amelyeket a lap és számos független hírszerzési elemző is megtekintett. Kritikus kérdés, hogy kinek és mikor volt hozzáférése ahhoz a több száz másikhoz, amelyek január és március között kerültek fel az eredeti csoportba, és mennyire jelentősek az ezekben az aktákban szereplő titkos információk.

A kiszivárogtatással kapcsolatos vizsgálat az FBI kiemelt prioritásai között lesz, mivel a nyomozók keresik, hogy ki férhetett hozzá az információkhoz, és kinek lehetett indítéka arra, hogy nyilvánosságra hozza azokat − mondta Joshua Skule, az FBI egykori vezető beosztású vezetője.

A lehető leggyorsabban a végére akarnak járni annak, hogy ki tette ezt, és nem szűkölködnek az erőforrásokkal. Az FBI úgy kezeli az ügyet, mintha valaki hazaárulást követett volna el

− mondta Skule. 

A kiszivárgott dokumentumok A4-es papírra kinyomtatott prezentációk és akták fényképei. Úgy tűnik, kétszer hajtogatták össze őket, talán azért, hogy kicsempészhessék őket egy biztosított létesítményből. A fotók margóján különféle tárgyak láthatók, köztük Gorilla ragasztó, cipők és egy GlassHawk távcső használati utasítása. Ezek olyan részletek, amelyek megkönnyíthetik a szivárogtató megtalálását.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója egy Telegram-posztban azt írta, hogy nem valószínű, hogy Oroszország áll az eredeti hírszerzési akció mögött.

Ha van egy működő csatornád, hogy hírszerzési információkat szerezz a Pentagontól, nem égeted el egy egynapos reklámhadjáratért

− írta. Hozzátette, a kiszivárogtatás nyilvánosságra hozatalával Oroszország célja az volt, hogy elterelje a figyelmet Ukrajna felkészüléséről az offenzívára, és „kétségeket és kölcsönös gyanakvást” keltsen Kijev és partnerei között.

Zelenszkij a szivárogtatásra reagálva új intézkedéseket rendelt el a katonai információk védelmére. Az Egyesült Államok azt is megváltoztatta, hogy a katonai személyzet hogyan férhet hozzá az ilyen dokumentumokhoz − közölték védelmi tisztviselők a múlt héten.

A biztonsági elemzők szerint a legkártékonyabb a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) műveleti központjának hírszerzési frissítésében összeállított, ellenőrzött hírszerzési anyagok összefoglalóinak a nyilvánosságra kerülése. Ezek olyan lehallgatott beszélgetések leiratait tartalmazzák, amelyeket az Egyesült Államokkal szövetséges kormányok folytattak, például az izraeli Moszad vezetőinek kommunikációját és a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács tagjai közötti megbeszéléseket arról, hogy eladjanak-e olyan lőszert, amely Ukrajnába kerülhet.

Még érzékenyebbek azok az információk, amelyek a jelek szerint az orosz kormányzatba való amerikai hírszerzési behatolásokból származnak, például részletek arról, hogy egy orosz hacker hogyan osztott meg képernyőmentéseket az FSZB biztonsági szolgálatával a kanadai földgáz-infrastruktúrához való hozzáférésről, belső orosz védelmi minisztériumi tanácskozások leiratai a Wagner félkatonai csoportnak történő lőszerellátásról, valamint az orosz katonai hírszerzés tervei egy Nyugat- és ukránellenes kampány szítására Afrikában.

Aric Toler, a Bellingcat oknyomozó konzorcium kutatási és képzési vezetője, amely már többször vizsgálta az orosz hírszerzés műveleteit, elmondta, hogy kapcsolatban állt a Discord-csoport három eredeti tagjával.

Elmondása szerint a csoport tagjai több száz titkos fájlt láttak, mielőtt a csatornát letörölték. A legtöbb tag az Egyesült Államokban él, a dokumentumokat eredetileg posztoló személyazonossága továbbra is ismeretlen.

Zavarba ejtő minta

Az ukrajnai háború alatt gyakran voltak dokumentumszivárgások, de az amerikai hírszerzési akták közzététele a Discordon, egy videójátékosok által kedvelt online chatszolgáltatáson, elemzők szerint más, kissé zavarba ejtő mintát követ.

Amint a világ figyelmét felhívták a kiszivárogtatásra, a Discord-csoportok tagjai sietve törölték fiókjaikat és megtisztították szervereiket, az amerikai kormány megtorlásától és a külföldi hírszerző ügynökségek nemkívánatos figyelmétől tartva.

Otthagytam azt a szervert, és nagyon remélem, hogy biztonságban vagyok

− posztolta pénteken az egyik felhasználó, aki a kiszivárgott fájlok egy részét feltöltötte a Minecraft-közösségbe, és egy síró emojit is hozzátett.

A nyolc évvel ezelőtt San Franciscóban alapított Discord először olyan szoftverként vált népszerűvé, amellyel a játékosok csoportosan beszélgethetnek egymással. Ezeknek a csevegőszervereknek a többsége privát, de lehetnek nyilvánosak is. A Discord ad otthont Ukrajna ügyét támogató közösségeknek is.

A Discord együttműködik a bűnüldöző szervekkel a kiszivárogtatásról szóló nyomozásban − közölte a Discord szóvivője.

A Discord legfőbb prioritása, hogy biztonságos élményt nyújtson a felhasználóinknak. Mivel ez jelenleg aktív nyomozás, jelenleg nem tudunk további kommentárokkal szolgálni

− mondta. 

Vasárnap a Discord honlapján több mint 20 ezer nyilvános szerver szerepelt, ezek többsége játékokkal kapcsolatos. „Ez egy nagyon megbízható szolgáltatás, ha a játékok hibásan működnek” − mondta Levi Gundert, a Recorded Future hírszerző cég biztonsági vezetője.

Gundert cégének kutatói a platformon azonban olyan tartalmakat is találtak, mint például terrorista propaganda és hackerek számára készült eszközök. „Az elérhető tartalmakat tekintve bárki számára szabad hozzáférésű” − mondta.

Gundert szerint a Discord valószínűleg rendelkezik olyan információkkal az eredeti csoport szerverének felhasználóiról, amelyek hasznosak lehetnek a bűnüldöző szervek nyomozói számára.

A legutóbbi kiszivárgás nem az első eset, hogy érzékeny dokumentumok kerültek fel egy játékkal kapcsolatos szerverre. Tavaly a WarThunder nevű játék egyik játékosa a brit Challenger 2 harckocsikról tett közzé valódi titkos információkat, míg egy évvel korábban egy másik felhasználó a francia Leclerc harckocsik titkos kézikönyvét tette közzé.

A mostani kiszivárogtatások sokkal jelentősebbek. Ezek között szerepelnek információk arról, hogy milyen nehézfegyverekkel és felszereléssel rendelkezik az a kilenc ukrán dandár, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei a közelgő tavaszi offenzívára készítenek fel; pontos részletek az ukrán légvédelmi rendszerek gyorsan fogyó lőszereiről; a kritikus infrastruktúra védelmének szintjéről; és részletek arról, hogy Ukrajna hány harckocsit, tüzérségi löveget és katonai repülőgépet üzemeltet.

Az orosz propaganda Telegram-fiókjai által szerdán és csütörtökön nyilvánosságra hozott iratot úgy hamisították meg, hogy az ukrán harctéri veszteségeket felnagyítsák, az oroszokat pedig minimalizálják. A módosítás durva jellege arra utal, hogy nem magas szintű hírszerzési műveletről van szó − mondták biztonsági elemzők.

Egy másik állítólagos Pentagon-dokumentum, amely pénteken látott napvilágot, ugyanazt a becslést tartalmazta az ukrán és orosz harctéri halálos áldozatokról, mint az eredeti slide: akár 43 ezer orosz katona és akár 17 500 ukrán katona, emellett akár 41 ezer ukrán civil.

A háborúhoz nem kapcsolódva a CIA jelentésének egyik pontja szerint a Moszad vezetői „támogatták, hogy a Moszad tisztviselői és izraeli állampolgárok tiltakozzanak az új izraeli kormány által javasolt igazságügyi reform ellen, beleértve több olyan kifejezett felhívást, amely az izraeli kormányt elítélte”. A jelentés idézte a hírszerzési szakszolgálat jelentését, ami arra utal, hogy a Moszad vezetői közötti beszélgetéseket az amerikai kormány lehallgatta.

A Moszad vasárnap megtette azt a ritka lépést, hogy nyilvánosan cáfolta a jelentést, „hazugnak és minden alapot nélkülözőnek” nevezve az állításokat.

Biztonsági változtatások

Az amerikai nemzetbiztonsági szervek lépéseket tettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a 2013-as események megismétlődését, amikor Snowden, aki akkor a Nemzetbiztonsági Ügynökség szerződéses alkalmazottja volt, nagyszámú titkos dokumentummal hagyta el az országot, és azokat újságíróknak adta át.

Az orosz állampolgárságot kapott Snowden elmondta, hogy a kiszivárogtatással arra akarta felhívni a figyelmet, hogy az amerikaiak szerinte visszaéltek a megfigyelésekkel, és azért döntött úgy, hogy átadja a dokumentumokat az újságíróknak, hogy azok megvizsgálhassák azokat. 

Jelenleg a mostani kiszivárogtatás indítékairól nincsenek információk.

A jelenlegi esetben az Egyesült Államok több lehetőséget is mérlegel, köztük azt, hogy egy szigorúan titkos biztonsági engedéllyel rendelkező személy szivárogtatta ki az információkat, vagy hogy az amerikai hírszerzési rendszereket feltörték − közölték szombaton amerikai tisztviselők.

Az ilyen vizsgálatok általában azzal kezdődnek, hogy megállapítják, ki férhetett hozzá a dokumentumokhoz − mondták a lapnak jelenlegi és korábbi tisztviselők. Potenciálisan több száz kormányzati alkalmazottnak van olyan biztonsági engedélye, amely lehetővé teszi számukra, hogy betekinthessenek a dokumentumokba.

Marc Raimondi, az Igazságügyi Minisztérium volt tisztviselője szerint a 9/11-es terrortámadások utáni években bővült azoknak az embereknek a köre, akik hozzáférhetnek a legmagasabb szintű titkos információkhoz. A támadásokat vizsgáló kongresszusi bizottság a hírszerzési információk megosztásának hiányára mutatott rá, mint az egyik okra, amiért az amerikai kormány nem leplezte le az összeesküvést.

Azóta az erőfeszítések a hírszerzési információk szélesebb körű megosztására összpontosítanak, „de azzal, hogy az emberek szélesebb köre férhet hozzá a minősített dokumentumokhoz, nyilvánvalóan fennáll annak a veszélye, hogy valamelyikük nem veszi olyan komolyan az esküjét, mint kellene, és nemzetbiztonsági információk illetéktelen kezekbe kerülnek” − mondta Raimondi, a Silverado Policy Accelerator, egy washingtoni székhelyű, biztonsági és kereskedelmi kérdésekre összpontosító think-tank személyzeti vezetője.

Raimondi szerint a hírszerzési információk megosztása továbbra is kulcsfontosságú az Egyesült Államok és szövetségesei védelme szempontjából, még akkor is, ha ez kockázatokkal jár.

Az engedélyek birtokosainak rendkívül kis része sérti meg kötelezettségét. De ha ez mégis megtörténik, az pusztító lehet

− mondta. 

(Borítókép: Genya Savilov / AFP)

Rovatok