Index Vakbarát Hírportál

Kilőhették a Magyarországra vándorolt svájci farkast

2023. április 12., szerda 19:57

Kilőhették azt M237 névre keresztelt, jeladóval ellátott farkast, amely egy év leforgása alatt Svájctól egészen Magyarországig vándorolt. A ragadozó előbb a dél-budai agglomerációban tartózkodott, majd alig egy héttel később már Nógrád vármegyében csatangolt.

Először februárban írtunk arról, hogy Svájctól egészen Magyarországig vándorolt egy jeladóval ellátott farkas. Az M237-es számmal megjelölt fiatal hím több száz kilométert tehetett meg, amíg az Alsó-Rajna-völgytől egészen a Budapesthez közeli Vértesig jutott. 

A ragadozó március közepén még a dél-budai agglomerációban tartózkodott, majd két szakaszban, Vác környékén kelt át a Dunán, miközben egy kis ideig a Szentendrei-szigettel ismerkedett. A Naszály túloldalán, a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci-forrás környékén pihente ki a budapesti agglomeráció zűrzavarát, és érte el Nógrádot.

Április elején, mielőtt elhagyta volna Nógrádot, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának (BNPI) farkasok megfigyelésére telepített kamerái előtt is elhaladt. Az egyik vadkamerás felvételen az állatra helyezett nyakörves jeladó is egyértelműen azonosítható. 

A Svájcban jelölt farkas három éjszaka alatt átkelt Nógrádon, és a terepen észlelt nyomok alapján a helyi farkasok által hagyott szagjelzéseknél meg-megállt, és egyértelmű lett számára, hogy lakott farkasterritóriumra érkezett. Nógrád északkeleti felén a mozgása lelassult, mégis követte a farkasok által használt csapásokat.

A boon.hu azonban most azt írja, hogy egy vadász kilőhette a farkast Hidasnémeti környékén. A portál információi szerint a rendőrség egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a hírt, és úgy tudják, az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik.

Rovatok