Index Vakbarát Hírportál

Tizenhárom vármegyére adtak ki figyelmeztetést, sok helyen lehet jégeső

2023. április 15., szombat 16:55

Elsőfokú, citromsárga riasztást és figyelmeztetést adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat.

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de szombaton az ország keleti harmadán, vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben rövidebb-hosszabb időszakokra a nap is kisüthet.

Szombat estig többfelé valószínű zápor, helyenként zivatar, majd estére döntően megszűnik a csapadék – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-nek küldött közleményében.

A meteorológiai szolgálat tizenhárom vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat

Továbbá az ország keleti részében, valamint a Dél-Dunántúlon is több járásban riasztás van érvényben zivatarok miatt. A zivatarokat átmeneti intenzív csapadék, helyenként kis méretű jég (egy centiméter jégátmérő) és néhol viharos (60 kilométer per órás) széllökés kísérheti.

Némi szünetet követően éjszaka a Dunántúlon és a középső tájakon lehet újra szórványosan kisebb csapadék, és vasárnap napközben is itt van esély esőre, záporra, néhol zivatarra. Szombaton a déli, délnyugati, vasárnap már az északkeleti szél élénkül meg, elsősorban intenzívebb záporos gócok körül erős széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között alakul, de a kevésbé felhős északkeleti részeken hidegebb is lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap döntően 14 és 21 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon csak 10-13 fok lesz.

Mint megírtuk, a Jászság fővárosát már elverte a jég, a következő órákban egyre több helyen lehet zápor, zivatar, jégesővel. Az Időkép előrejelzése szerint a csapadékösszeg több helyen 30 milliméter felett alakul, a nyugati határnál akár 50 milliméter körüli mennyiség is előfordul. 

Rovatok