Index Vakbarát Hírportál

Ukrán menekültekkel ünnepelte a húsvétot Márki-Zay Péter

2023. április 18., kedd 21:05

Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán osztotta meg követőivel, hogy az általa vezetett településen ünnepséget rendeztek az ortodox húsvét alkalmából.

A hódmezővásárhelyi polgármester kiemelte: az ortodox egyházban a római katolikus húsvétot követően egy héttel ünneplik a feltámadást, ugyanis „a keleti egyház máig a Julianus-naptárat használja”.

Hódmezővásárhelyre számos ukrán család menekült a háború elől, akik itt leltek békére és befogadásra. Az ukrán menekült gyermekek és családjuk ünnepét a Magyar Vöröskereszt és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának menekültellátással foglalkozó munkatársai által szervezett ünnepséggel igyekeztek szebbé és otthonosabbá varázsolni

– olvasható a bejegyzésben.

Ezt követően a polgármester elmondta: fontosnak tartják, hogy az ukrán menekültek otthonosan érezzék magukat a településen.

Számomra és városunkban legtöbbek számára fontos, hogy az ukrán menekültek otthon érezhessék magukat és elfeledhessék a háború szörnyűségeit. Ha megismerjük ezeket az embereket, látni fogjuk, hogy sokkal több minden van, ami összeköt bennünket (például Krisztus Urunkba vetett hitünk és egymás szeretete), mint ami elválasztana minket

– írta a posztban. 

Korábban a  Indexnek  adott interjújában Márki-Zay Péter arról beszélt: a vásárhelyiek többsége továbbra is mellette áll, de a választáson az lesz majd fontos, hogy hányan mennek el szavazni.

Majd nem sokkal később azt mondta egy másik műsorban, hogy az önkormányzati választáson nem tudja elképzelni, hogy a DK színeiben induló jelölttel közösen induljon, és egyelőre a 2026-os indulásról sem döntött.

Rovatok