Index Vakbarát Hírportál

Félelmetes égi jelenség vonult át Győr és Tatabánya között

2023. április 19., szerda 13:42

A látványos peremfelhő mellé több helyen intenzív villámlás és jégeső is társult. A második hullám estére elérte Tatabányát is, ahol világvége-hangulatot árasztó felhők lepték el az eget.

Légköri elektromos kisülések tarkították a kedd délutáni időjárást, ugyanis Győr és Tatabánya között többfelé villámlott és dörgött az ég. A zivatarokat egy látványos viharfelhő okozta, mely helyenként peremfelhővel érkezett meg.

Ahogy a peremfelhő dél–délnyugat felé haladt, okozott egy kiadósabb öntözést az érintett szűkebb területeken. A zivatarokat néhol apró szemű jég is kísérte. A peremfelhős zivatarátvonulást Pannonhalma közelében az Időkép kamerái is lencsevégre kapták.

A látványos égi jelenség második hulláma már-már klasszikus világvége-hangulatot árasztó felhőkkel érkezett meg Tatabánya fölé. Igazán káprázatos élményben lehetett része annak, aki az esti órákban az égre pillantott, hiszen nem sokkal 8 óra előtt félelmetesnek tűnő asperatusok jelentek meg.

A jelenséget a magyar meteorológiában kevert hullámfelhőként szokták emlegetni.

Szerdán változóan felhős-napos időre van kilátás. Több tájegységünkön kialakulhatnak futó záporok, néhol esetleg zivatar is. Az északias szél sokfelé élénk, helyenként erős lehet. Reggel általában 3 és 10, délután 12 és 19 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tíz vármegyére adott ki figyelmeztetést zivatar miatt. Ugyan elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, de a szélerősödés mellett jégeső is előfordulhat

Rovatok