Index Vakbarát Hírportál

Kiverte a biztosítékot a kormány új terve, de még nem látni, mi valósul meg belőle

2023. április 19., szerda 14:05

A tanév a nyár közepéig is elhúzódhat, az órarend év közben is módosítható, a napi munkaidő akár tizenkét óra is lehet, igaz, némi kitétellel, de az alapszabadság ugyanakkor nőne – többek között ezeket a javaslatokat tartalmazza a státusztörvény-tervezet, amely hetek óta borzolja a kedélyeket. Bár mára már több mint 4500 pedagógus jelezte, hogy az új szabályozás bevezetése esetén távozik, a kormány egyelőre kitart a változások mellett, álláspontjuk szerint ugyanis a jogállás módosítása az oktatási intézmények dolgozóinak és diákjainak is előnyös helyzetet teremt.

A kormány március elején tette közzé a státusztörvény tervezetét, mely alaposan átírná a köznevelésben dolgozók munkajogi helyzetét, valamint a szakszervezetek és az oktatási intézmények működését. 

Július 15-ig is tarthat a tanév

A nevelőtestületet, a diákokat és a szülőket érintő legfontosabb módosítások az alábbiak:

A napi munkaidő akár tizenkét óra is lehet

A törvénytervezet lényegi eleme, hogy a jövőben nem közalkalmazotti, hanem „köznevelési foglalkoztatotti” jogviszony keretében foglalkoztatnák a pedagógusokat. Munkajogi szempontból a gyakorlatban ez az alábbiakat jelentené:

Csak akkor tárgyal a kormány, ha…

Az új szabályozás a teljes foglalkoztatotti kör 10 százalékához köti a szakszervezetek reprezentativitási küszöbét. Ha ezt a küszöböt egy érdekképviseleti csoport nem éri el, országos és fenntartói szinten sem kötelező a velük való egyeztetés. Emellett a munkaidő-kedvezmény igénybevételének is 10 százalékos szervezettség lenne a feltétele, a felhasználás előzetes bejelentési határidejét pedig 5 napról 10 napra növelnék.

Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón egyértelműen kijelentette, hogy jelenleg olyan kevesen tagjai a szakszervezeteknek, hogy nem minősülnek reprezentatívnak, a Belügyminisztérium mégis konstruktív tárgyalásokat folytat velük. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nyomatékosította azt is, hogy a státusztörvénynek még nincs meg a végleges változata, a szóban forgó szabályozás egyelőre csak egy tervezet. A politikus kijelentette továbbá azt is, hogy álláspontjuk szerint a módosítások előnyös helyzetbe hozzák a pedagógusokat és a diákokat. 

Tiltakozáscunami indult

Gulyás Gergely kijelentésével összhangban a közzétett dokumentumok egyikében azt írják, hogy az új szabályozás lehetőséget ad a tanárok „anyagi és erkölcsi elismerésére”, valamint hozzájárul „a munkavégzés és a családi élet összeegyeztethetőségének elősegítéséhez”.

Az általános indoklásban továbbá az is szerepel, hogy a törvénytervezet megteremti a illetményemelésnek, a kiemelt bérfejlesztésének és a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó pedagógusok többletjuttatásának munkajogi feltételeit.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben ugyanakkor azt írta, hogy az uniós pénzek lehívásának nem feltétele a státusztörvény bevezetése, érzésük szerint a kormány a béremelést mégis az új jogálláshoz kívánja igazítani.

Nem ez az egyetlen, amit aggályosnak tart az érdekvédelmi csoport, a helyzet súlyosságát úgy foglalták össze, hogy a tervezetet „18-as karikával kellene jelezni”. Megjegyzésüket azzal indokolták, hogy a szakma vonzerejét erősen csökkenti, ha olyan munkajogi szabályok lépnek életbe a közoktatásban, amelyek 

„a méltán rabszolgatörvénynek nevezett munka törvénykönyvének szabályainál is hátrányosabbak”.

Emellett úgy vélik, hogy a módosítás tovább növelné a munkaterheket, és felszámolná az autonómia maradékát is, aminek következtében a szakmából „azok is menekülni fognak, akik eddig ezt nem tervezték”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Pedagógusok Szakszervezete márciusban egyéni népszavazási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Választási Irodához, Gosztonyi Gábor alelnök az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a státusztrövény miatt döntöttek így.

Mindeközben az aHang petíciót indított, a felületen már több mint 4500-an jelezték, hogy távoznának abban az esetben, ha az új jogállást bevezetnék. Emellett egy nyilatkozat is megjelent a szabályozás ellen, a dokumentumot az Orbán-kormány korábbi politikusai is aláírták. 

Ahogy arról szintén írtunk, legutóbb április 12-én egyeztettek a döntéshozók a tanárok képviselőivel az oktatást érintő aktuális kérdésekről, így a státusztörvényről is. A következő tárgyalás április 21-én lesz, de nemrég az is eldőlt, hogy április 24-én újabb munkabeszüntetés lesz az intézményekben.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok