Index Vakbarát Hírportál

Kitüntették az M1-es autópályán történt tömegbalesetben segítő tűzoltót

2023. április 21., péntek 21:40

Kitüntetést kapott az M1-es tömegbalesetben érintett tűzoltó, aki habár komoly sérüléseket szenvedett a karambolban, családja mentése után visszafordult, és súlyosan sérült embereket mentett ki az égő roncsok alól. A Bátorságért Érdemjel a kiemelkedő helytállás, a különösen bátor, élete, testi épsége közvetlen veszélyeztetésével járó magatartás elismerésére adományozható.

A Belügyminisztérium Bátorságért Érdemjelet és jutalmat adott Venczel Tóbiás Tamás tűzoltó törzsőrmesternek, tatabányai hivatásos tűzoltónak.

A törzsőrmester családjával érintett volt a 2023. március 11-i, M1-es autópályán történt tömegbalesetben, ahol a korlátozott látási viszonyok miatt a mögötte haladó gépkocsi beléjük ütközött. Feleségét és három gyermekét azonnal kimenekítette a sérült gépjárműből, és biztonságos helyre vitte őket, majd visszament a helyszínre, ahol saját szegycsonttörését és nehézlégzését figyelmen kívül hagyva az egyik égő autó alól kihúzott egy súlyosan sérült férfit, majd tovább folytatta a mentést, sérültek után kutatva.

Az egyik legsúlyosabb tömegbaleset

Mint írtuk, március 11-én szombat délután öt kamion és 37 kisebb jármű ütközött össze Herceghalom közelében, a helyszínre négy mentőhelikopter is érkezett. Összesen 40 ember sérült meg, 13 fő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Egy személy a helyszínen meghalt. A járművek közül 19 személyautó, egy kisteherautó ki is gyulladt.

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a balesetet lokális porátfúvás okozhatta, mivel hatalmas szélvihar tombolt az országban. Ennek következtében hirtelen csökkenhettek a látási viszonyok, így valaki hirtelen fékezni kezdett, és így tömegkarambol alakult ki.

A helyszínen apokaliptikus állapotok uralkodtak, a gyerekek a lángoló autóktól pár méterre kerestek menedéket maguknak a szüleikkel. Az autópálya Budapest felé vezető oldalán is összeütközött két gépkocsi, de azok nem égtek ki.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint hét város hetven tűzoltója: a tatabányai, a bajnai, a törökbálinti, a nyergesújfalui, a székesfehérvári, a fővárosi hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér vármegyei és a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett az esethez. 

Rovatok