Index Vakbarát Hírportál

Koncz Gábor a kilőtt svájci farkasról: Nem értem, hogy lehet az ember ilyen buta

2023. április 21., péntek 06:25

A Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színművész köztudottan nagy tapasztalattal rendelkezik a vadászatban, és meg van róla győződve, hogy senki nem beszélne a svájci jeladós farkasról, ha nem Magyarországon lövik le. Koncz Gábor az mondta, semmi pénzért nem tudná lelőni ezeket az állatokat.

Nagy port kavart annak az M237 kódszámú farkasnak az ügye, amely egy év alatt több száz kilométert megtéve Svájctól egészen Magyarországig vándorolt. A ragadozó vándorútja azonban Hidasnémeti környékén érhetett véget, ahol az állat jeladós nyakörvét megtalálták. Az Index úgy tudja, hogy a farkas maradványai után méreg- és tetemkereső kutyákkal kutatnak.

Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, aki köztudottan nagy tapasztalattal rendelkezik a vadászatban, a Borsnak most azt nyilatkozta, meggyőződése, hogy senki nem beszélne a farkasról, ha nem nálunk lövik le. Az üggyel kapcsolatos gondolatait pedig egy személyes történettel szemléltette.

Van egy vállalkozó barátom, aki Afrikába járt vadászni igazi nagy vadakat. Sokszor voltam nála, és a nappalijában igazi relikviák voltak kiállítva. Olyan vadászati ereklyékről beszélek, mint például az elefántagyar. Egyszer megtanítottam neki, hogy először az agya járjon, mintsem a szája. Hallgatott is rám és tiszteltük egymást, ezért ő többször is magával hívott, hogy menjek vele vadászni a nagy szavannákra. Én minden egyes esetben azt válaszoltam neki, hogy nincs az a pénz, amiért én ezeket az állatokat le tudnám vadászni

– mesélte a színművész a lapnak.

Koncz Gábor szerint nem mindegy, hogy mire lő az ember, mivel ő ezeket a vadakat túlságosan is tiszteli ahhoz, hogy elvegye az életüket. Ugyanakkor saját elmondása szerint nagyon várja már, hogy vége legyen a vadászati tilalomnak és újra több időt tölthessen a természetben.

A kilőtt svájci farkasról pedig úgy fogalmazott: az emberiség jelenlegi állapota egy katasztrófa.

Nem értem, hogy lehet az ember ilyen buta. Mindennap felmerül bennem a kérdés: Miért nincs béke?

– fogalmazott Koncz Gábor.

Börtönbe zárnák a vadászt

A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár letöltendő börtönbüntetést kér az M237 kódszámú farkast kilövő amatőr vadászra. Nagy János szerint csak ezzel lehetne elérni, hogy a jövőben ilyen esetek ne forduljanak elő.

Bízom abban, hogy a magyar nyomozó hatóságok és igazságszolgáltatási szervek mindent megtesznek, hogy kivizsgálják ezt a szerencsétlen ügyet, és a kirívó természetkárosítást szigorúan megbüntetik – akár letöltendő börtönbüntetés kiszabásával is. Nem azért, mert ezzel szegény állatot fel lehetne támasztani, inkább azért, hogy a jövőben ilyen esetek ne forduljanak elő

– írta Nagy János a hivatalos Facebook-oldalán.

Rovatok