Index Vakbarát Hírportál

Méreg- és tetemkereső kutyákkal kutathatnak a svájci farkas után

2023. április 18., kedd 19:00

Az M237 névre keresztelt farkast Hidasnémeti környékén lőtték ki. Az Index értesülése szerint keresőkutyákat vetettek be a tetem kutatására. A vadászkamara szerint bűncselekmény történhetett, amelynek a büntetési tétele akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Az Index információi szerint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyáival is kutatják a svájci farkas maradványait. Úgy tudjuk, Magyarországon csak két olyan kutya – egy malinois és egy német juhász – van, amelyeket a méregkeresés mellett a farkasok nyomainak kutatására is kiképeztek. Szerkesztőségünk megkereste a kutyás egység vezetőjét, Deák Gábort, aki információnkat nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni. Hozzátette, az ügyben a rendőrség hírzárlatot rendelt el. 

WWF: A farkas már nem él 

Mint arról korábban beszámoltunk, a svájci farkas jeladós nyakörvét már megtalálták. Sütő Dávid, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője lapunk kérdésére elmondta, a kezében már volt pár jeladós nyakörv, amelyek mindegyikét minimum csavarral zárták le. Mint mondta,

nem valószínű, hogy egy állat magától megszabadul tőle, mint ahogy az sem életszerű, hogy egy vadon nevelkedett vadállat önként engedi, hogy a nyakörvét bárki levegye.

Ezért sajnos nagyon valószínű, hogy a jeladót akkor vehették le a farkas nyakából, amikor az állat már nem élt.

Az Index is nyomon követte a magányos farkas magyarországi vándorlását. Mint azt korábban megírtuk, a farkas nem jelent veszélyt, kerüli az emberek társaságát, vélhetően falkát, társat keresett magának, és ha Magyarországon nem talált volna, akkor továbbállt volna. Minden engedéllyel rendelkező vadásznak tudnia kell, hogy a farkas fokozottan védett állat, semmilyen körülmények között nem lőhető ki.

A vadászkamara kivár 

Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője elmondta, a vadászvizsgát megelőző tanfolyamon mindig elhangzik: nem szabad egy állatra sem fegyvert emelni, amelynek a fajtájáról nincs a vadász százszázalékosan meggyőződve.

Hozzátette, egy magányos nyakörves kutya kilövése sem indokolt.

Ha a vadász tévedésből lőtte le a farkast, mert kutyának nézte, akkor is hibát követett el, mert a fokozottan védett ragadozók kilövése megvalósítja a természetkárosítás bűntettét. Ha azonban tisztában volt azzal, hogy farkasra lőtt, akkor egyértelműen bűncselekményt követett el, amElynek a büntetési tétele akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Földvári Attilától megtudtuk: a vadászkamara csak akkor vonhatja be egy vadász engedélyét, ha azt a hatóságok jogerős bírósági ítélet birtokában kérik. Miután jelenleg még csak nyomozás folyik, és az sem egyértelmű, van-e gyanúsított, a kamarának nincs semmilyen jogköre.

Ha a rendőrség egy vadásznál házkutatást tart, és a fegyverek mellett a vadászengedélyt is lefoglalják, onnantól az érintett vadászati joga megszűnik egészen addig, amíg az engedélyét vissza nem kapja. A kamara saját hatáskörben csak akkor járhat el, ha tudomásukra jut, hogy valamelyik kamarai tag megszegte a vadászati szabályzatot.

Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adott ügyben vadász volt a tettes, és fény derül a személyére, akkor a vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést. Az esetleges bírósági ítélettől függetlenül, az abból fakadó teendőink mellett ez esetben is érvényre juttatunk minden lehetséges jogi és etikai szempontot. 

Börtönbe zárnák a vadászt

A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár letöltendő börtönbüntetést kér az M237 kódszámú farkast kilövő amatőr vadászra. Nagy János szerint csak ezzel lehetne elérni, hogy a jövőben ilyen esetek ne forduljanak elő.

Bízom abban, hogy a magyar nyomozó hatóságok és igazságszolgáltatási szervek mindent megtesznek, hogy kivizsgálják ezt a szerencsétlen ügyet, és a kirívó természetkárosítást szigorúan megbüntetik – akár letöltendő börtönbüntetés kiszabásával is. Nem azért, mert ezzel szegény állatot fel lehetne támasztani, inkább azért, hogy a jövőben ilyen esetek ne forduljanak elő

– írta Nagy János a hivatalos Facebook-oldalán.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) korábban közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy az ügyben természetkárosítás bűntett miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat büntetőeljárást. 

Sokan tudni vélték, hogy egy nyíregyházi vállalkozóhoz vezetnek a szálak. A közösségi médiában egy fényképet is közzétettek a férfiról, akiről feltételezik, hogy ő lőtte le az abaúji Hidasnémeti közelében a farkast, a terepjárója platójára rakta a tetemet, majd azt a Hernádba dobta a jeladóval együtt.

Rovatok