Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás nem jósol semmit, csak hogy a magyaroknak igaza lesz

2023. április 23., vasárnap 07:52

Az ukrán elnök kitörő örömmel fogadta Jens Stoltenberg kijelentését, miszerint országának „jogos helye van a NATO-ban”. Ez azonban nem változtatott a magyar kormány álláspontján, amelyet Orbán Viktor egy kérdőszóval jelzett közösségi oldalán. Most Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője beszélt erről a Klubrádióban.

Ukrajnának a NATO-ban van a helye – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szövetség vezetője csütörtökön Kijevben, az országban tett első látogatásán a háború kitörése óta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg kijelentette, hogy az ország az euroatlanti családhoz tartozik.

A magyar kormány álláspontja azonban ettől merőben eltér, ugyanis – mint korábban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára fogalmazott – Magyarország nem támogatja Ukrajna integrációját sem az unió, sem a NATO felé addig, amíg a magyar nemzeti közösség korábban meglévő és elvett jogait vissza nem adják.

A kijelentést egyébként Orbán Viktor értetlenkedéssel fogadta. „Micsoda?!” – tette fel a kérdést a Twitteren megosztott posztjában.

Szuperlatívusz és megfelelési kényszer

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szerint a magyar kormány a NATO-főtitkár nyilatkozatának ellenére sem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását. A képviselő úgy véli, Jens Stoltenberg egy olyan politikus, akiben lehet megfelelési kényszer a média érdeklődésével kapcsolatban, ezért nyilatkozik szuperlatívuszokban Ukrajnát illetően. Megjegyezte, a NATO-főtitkár nem elég körültekintő két szempontot illetően. Az egyik ilyenként említette a kárpátaljai magyarság jogainak megcsorbítását, a másik pedig, hogy Ukrajna csatlakozása a háború miatt nem lehetséges, ugyanis ha ez megtörténne, a NATO-nak is hadba kellene lépnie.

A Klubrádió műsorvezetője ekkor felvetette, hogy talán a kormány is nyújthatna több támogatást Ukrajnának, azonban Deutsch szerint ezt az akadályozza, hogy „Ukrajna konzekvensen, egy évtizednél is hosszabb ideje, folyamatosan jogkorlátozó lépéseket tesz az országban élő magyar nemzetiségű kisebbséget illetően”.

Jóslat nincs, de...

A Fidesz EP-képviselője a műsorban nehezményezte azt is, hogy sokan meg sem hallják, amikor a kormány elítéli az orosz agressziót. A műsorvezető ezt azzal magyarázta, hogy az ország kilóg az európai államok sorából, hiszen nem szállít fegyvereket Ukrajna számára. Deutsch azonban határozottan kijelentette: nem tesznek semmi olyat, ami a háború eszkalációjához vezetne.

„Kutya nehéz jósolni, különösen a jövőre vonatkozóan” – folytatta a politikus egy Woody Allen idézettel, hozzátéve, hogy egy politikus ne bocsátkozzon jóslatokba, hanem koncentráljon a problémák megoldására. Deutsch kijelentette, az fog történni, ami az elmúlt tíz évben mindig: „nekünk, magyaroknak nem igazunk van, hanem igazunk lesz”.

Rovatok