Index Vakbarát Hírportál

Bloomberg: Magyarország próba elé állítja az EU-t

2023. április 28., péntek 16:44

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szereti mindenért az EU-t hibáztatni, és egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a magyar közvélemény körében jelentősen visszaesett a blokk támogatottsága – ezzel a felütéssel kezdődik a Bloomberg cikke, amelynek középpontjában Magyarország áll.

A cikket jegyző Simon Zoltán arról írt, hogy a magyar kormány plakátkampányt indított, amelyben az EU-tagság fontosságára hívják fel a figyelmet. Hozzátette, hogy az üzenet szükségtelennek tűnhet egy olyan volt kommunista országban, amely az Európai Unióhoz való 2004-es csatlakozása óta több mint 100 milliárd eurót kapott Brüsszelből.

A kampány aggasztó fejleményeket tükröz egy olyan országban, amely mára az EU integritásának legkritikusabb próbájává vált

– emeli ki az írás.

A cikk szerzője szerint „Orbán Viktor miniszterelnök évekig uralta a közéletet az EU elleni kirohanásaival”, így a magyarok egyre inkább elkezdtek Kelet felé fordulni. A Bloomberg a Népszava felmérését is felhozza, amely szerint a kormányfő támogatóinak többsége az oroszokkal és a kínaiakkal szimpatizál, miközben az amerikaiakkal és az ukránokkal szemben bizalmatlanságuknak ad hangot.

„Megdöbbentő, hogy az Orbán-kormány milyen hatékonyan rombolta le Magyarország Európa-párti hozzáállását” – szólal meg a cikkben Hegedűs Dániel, a berlini Német Marshall Alap munkatársa.

Véleménye szerint a huxit még a brexitnél is szimbolikusabb lenne. A magyar miniszterelnök európai elkötelezettségével összefüggésben kétségek merültek fel, különösen az ukrajnai invázió óta tett lépései és retorikája miatt – tette hozzá.

Urbán Ágnes, a Mertek Media Monitor budapesti médiafigyelő igazgatója pedig arról beszélt, hogy Magyarországnak nem sikerült elsajátítania az európai értékeket.

A Bloomberg az Eurobarométer legfrissebb felmérésével is előhozakodik. Ebben az áll, hogy a magyar állampolgárok 39 százaléka vélekedik pozitívan az EU-ról, ami 6 százalékponttal elmarad az uniós átlagtól.

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. március 23-án. Fotó: Pier Marco Tacca / Getty Images)

Rovatok