Index Vakbarát Hírportál

A honvédelmi miniszter elárulta, miért váltották le a honvédség főparancsnokát

2023. május 2., kedd 14:23

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A tárcavezető a Magyar Honvédség új parancsnokának meghallgatása előtt árulta el a felmentés indokait.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét nevezték ki. 

„A szomszédban háború folyik, a magyar kormány a béke álláspontján van, és azonnali tűzszünetet akar, de elhúzódó háborús helyzetre számít, ehhez pedig hadműveleti szintű tudásra, szakértelemre van szükség. Böröndi Gábor László altábornagynak van aktuális tudása a NATO belső védelmi rendszerével kapcsolatban – hiszen a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjeként szolgált –, így a haderőfejlesztés folyamatát belülről ismeri, a NATO felső vezetőivel van kapcsolata” – magyarázta a honvédelmi miniszter, miért nevezte ki a Magyar Honvédség vezérkari főnökének Böröndi Gábor Lászlót, akit kinevezése előtt hallgatott meg az Országgyűlés honvédelmi bizottsága.

A honvédelmi miniszter nem indokolta meg részletesen Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvéd Vezérkar korábbi vezetőjének felmentését, azonban cáfolta, hogy Ruszin-Szendi Romulusz leváltásának indoka a sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben lenne – írja az atv.hu.

Harcászati szintről hadműveleti szintre lépünk

– ismételte meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf, miért tartotta indokoltnak a személycserét a vezérkari főnöki poszton.

Szemléletváltás jön a Magyar Honvédségnél.

Nem kirúgásról, hanem szemléletváltásról van szó, Ruszin-Szendi Romulusz szolgálatai vitathatatlanok, de fejben is át kell állni a nulladik szintről a hadműveleti szintre

– ismételte meg a honvédelmi miniszter.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok