Index Vakbarát Hírportál

Változott a kormány hozzáállása a státusztörvény ügyében

2023. május 2., kedd 14:56

Kedden ismét egy asztalhoz ültek a pedagógusok és a kormány képviselői, hogy átbeszéljék az oktatás aktuális kérdéseit. A fő téma immár sokadszor a korábban nagy felháborodást kiváltó státusztörvény-tervezet volt, amelyet illetően most lényegi elmozdulást látnak az érdekvédők.

Változott a kormány hozzáállása – jelentette ki a Belügyminisztérium (BM) épülete előtt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Az érdekvédő elmondta: a legfőbb elmozdulás, hogy a közalkalmazotti törvény szerint távozhatnak a rendszerből azok a tanárok, akik nemet mondanak a státusztörvényre.

A másik komoly változás, hogy a döntéshozók fixen három hónapban határoznák meg a lemondási időt, ami lényegesen kedvezőbb, mint a korábban belengetett hat hónap.

Nincs ugyanakkor érdemi változás az áthelyezhetőség kérdésében, igaz, abban talán még reménykedhetünk, hogy a távolsági korlátot leszorítják járási szintre

– emelte ki Totyik Tamás. Hozzátette: egyértelműen látszik, hogy olyan jogalkotók készítették az eredeti tervezetet, akik budapesti fejjel gondolkodnak.

Az uniós nyomás miatt enyhült meg a kormány?

Az egyeztetésen részt vett Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja is. Nyomatékosította, hogy a kormány valóban próbál visszahúzódni a közalkalmazotti törvény szabályaihoz, elmozdulás van például abban, hogy a legalább öt órát megbízási szerződéssel foglalkoztatottak, illetve a hittantanárok a tervezet szövegével ellentétben mégsem lennének tagjai a nevelőtestületnek, ami összhangban van a szakszervezetek kérésével.

A három hónapos lemondási idővel ugyanakkor még mindig nem vagyunk kibékülve, de legalább hat hónapra már nem tudják kitolni. Szintén van egy kis változás a jubileumi jutalmak ügyében, de meggyőződésünk, hogy ez még mindig nem elég

– jelentette ki Nagy Erzsébet, aki úgy látja, hogy a kormány az uniós nyomásgyakorlás miatt enyhült meg.

Mint arról korábban elsőként beszámoltunk, az Európai Parlament frakcióvezetői levelet írtak Ursula von der Leyennek, mert elfogadhatatlannak tartják a státusztörvényt. Nagy Erzsébet a tárgyalás után kitért arra is, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár jelezte: a közeljövőben egy uniós egyeztetésen is részt vesz az új jogállás ügyében.

„Továbbra is kitartunk amellett, hogy semmi szükség státusztörvényre, a fenntartásainkat mi is jelezni fogjuk az unió felé, mivel a tervezet még a visszalépésekkel együtt sem teszi vonzóvá a pedagógusi pályát” – hangsúlyozta a PDSZ ügyvivője.

A következő egyeztetés május 16-án lesz. Arról, hogy mi mindent tartalmaz az új jogállási törvény, és hogy mi történt az előző tárgyaláson, itt és itt írtunk korábban.

(Borítókép: Tüntetők a Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással! nevű tüntetésen 2023. április 24-én Budapesten. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok