Index Vakbarát Hírportál

Portugál jobboldali politikussal találkozott Orbán Viktor

2023. május 5., péntek 11:17

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken a Karmelita kolostorban tárgyalt André Venturával, a portugáliai CHEGA párt elnökével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A Fidesz elnöke és a portugál konzervatív pártvezető áttekintette a magyarportugál kapcsolatokat, a nemzetállamok egyre jelentősebb szerepét a megújuló európai politikában, valamint a Budapesten zajló CPAC konferencia eddigi eredményeit, melynek mindketten előadói voltak.

Orbán Viktor pénteken három hét után adott ismét interjút a Kossuth rádiónak, ahol egyebek mellett beszélt a háborúról, Ferenc pápa április végi budapesti látogatásáról, az energiaárakról, valamint a szintén a magyar fővárosban rendezett CPAC Hungary konzervatív konferenciáról is.

Már a kirobbanásakor is az volt a magyar álláspont, hogy ennek a háborúnak aligha lesznek nyertesei. Vesztesei lesznek, nyertesei nem

– fogalmazott a miniszterelnök a rádióban.

A kormányfő a háborúval kapcsolatban elmondta: Magyarország mindent megtesz azért, hogy tűzszünet és béketárgyalás legyen. A kormányfő azon véleményének is hangot adott, hogy bár nagyon sokan akarnak békét Ukrajnában, az amerikai befolyás viszont egyszerűen nem hagy teret a béke hangjának.

A Budapesten rendezett CPAC Hungary konzervatív politikai rendezvénnyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: kilenc uniós tagállam a következő időszakban kezdeményezi majd azt, hogy a jövőben el lehessen térni az Európai Unió okmányában lefektetett rendtől, hogy a tagállamoknak ne legyen lehetőségük önálló külpolitikához. A miniszterelnök szerint azért voltak itt a „konzervatív barátaik” Budapesten, hogy megvédjék Magyarországot.

Rovatok