Index Vakbarát Hírportál

A honvédség vezérkari főnöke: Háborús helyzetben vagyunk, az oroszok gyengék, és mi is

2023. május 10., szerda 16:11

Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség új vezérkari főnöke zárt körben lesújtó képet festett a hadsereg állapotáról. A magyar hadsereg főparancsnoka szerint mindeközben háborús helyzetben vagyunk, a konfliktus nulladik szintjén, tehát a közvetlen katonai konfliktus előszobájában.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök április 27-én mentette fel Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar korábbi főnökét. Ruszin-Szendi Romulusz helyére Böröndi Gábor altábornagyot nevezték ki, aki szűk körben komoly kritikát fogalmazott meg a Magyar Honvédség jelenlegi állapotáról.

Rossz logisztika, rossz személyzeti politika, a magyar légtéren átrepülő ukrán drón miatt azonnali átvilágításra szoruló légvédelem, „egész nap monitorokat bámuló katonák” – többek között ezeket a súlyos kritikákat fogalmazta meg nemrég zárt körben a Szabad Európa birtokába jutott leirat szerint Böröndi Gábor, a vezérkar új főnöke, aki „egy gyakorlat azonnali megkezdését is elrendelte”.

Böröndi a lap információi szerint arról is beszélt, hogy

háborús helyzetben vagyunk, annak a nulladik szintjén, tehát a háborút megelőző állapotban.

A lap négy, egymástól független forrása is hitelesnek minősítette azt a közösségi médiában zárt csoportokban már terjedő leiratot, amely Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar frissen kinevezett parancsnokának beszédét foglalja össze.

Drasztikus változások várhatók a honvédségnél

Böröndi Gábor beszédében súlyos kritikát fogalmazott meg a honvédség jelenlegi működésével kapcsolatban. A vezérkari főnök szerint az orosz–ukrán háború megmutatta, hogy a logisztika mennyire fontos egy modern hadseregnél, ehhez képest ebben

az oroszok gyengék, de mi is azok vagyunk.

Böröndi úgy jellemezte a Magyar Honvédség logisztikai tevékenységét hogy „papírtologatás van”, ezért drasztikus változás várható ezen a téren.

A vezérkari főnök a magyar hadsereg személyzeti politikájával is elégedetlen. A leirat szerint azt mondta, hogy „a személyügy nem jól működik. Világos előmenetelt akar, amiben mindenki tudja, meddig jut majd a karrierjében. A katonák azért szerelnek le, mert nem tudják, hogy holnap mi történik majd velük.”

Csak úgy átrepült Magyarország felett

A magyar légtéren átrepülő ukrán drónról azt mondta Böröndi Gábor, hogy „az a rakéta csak átrepült Magyarországon”. Úgy jellemezte a magyar légvédelmet, hogy „a legkorszerűbb eszközeink vannak, de fejben nem vagyunk még ott”, emiatt „átvilágítás kezdődik ezen a téren”.

Bár a Honvédelmi Minisztérium semmit nem közölt arról, hogy volt-e az esetnek valamilyen következménye, történt-e mulasztás és felelősségre vonás emiatt, Böröndi Gábor szavai arra utalnak, hogy történhetett ilyen.

(Borítókép: Böröndi Gábor 2020. január 5-én. Fotó: Molnár Edvárd / MTI)

Rovatok