Index Vakbarát Hírportál

Jön az év eddigi legjelentősebb választása Magyarországon

2023. május 11., csütörtök 10:00

Vasárnap eldől, hogy a helyi ellenzéki összefogáson belüli feszültségek, majd Balogh Csaba polgármester lemondása után ki lesz Göd új vezetője, a tisztségre hárman is pályáznak. Májusban Veresegyháznak is új polgármestere lesz, a település élén 58 év után történik változás, de ott sokkal egyértelműbb a helyzet a gödinél.

„Nem tűrhetem tovább, hogy karaktergyilkos szlogenekkel mocskoljanak be politikai ellenfeleim, vagy arra kényszerítsenek, hogy hitelesítsem a közpénzt pazarló döntéseiket” – írta lemondásának indoklásában februárban az exmomentumos Balogh Csaba, Göd korábbi polgármestere.

A politikus kitért arra is, büszke a munkájára, sikereket tud felmutatni, de

mostanra már teljesen kiüresítette a kormány és a fideszes, no meg a velük kollaboráló, ellenzéki testületi többség a munkakörömet, és most már csak a becsületemmel játszanak közpénz híján.

Balogh Csaba hangsúlyozta, hogy „bár 100 nap sem telt el, én már tudtam, hogy az akkor még 8 fős frakciónknak a fele együttműködik a Fidesszel, és kisebbségben maradok a ciklus végéig. Nem titok: főleg a Demokratikus Koalíció helyi »ex« képviselőiről van szó, akik országosan a legorbánellenesebb párt képét mutatják, de Gödön például egyértelműen bármilyen alkut megkötöttek a kormánypárttal”.

A leköszönt polgármester megjegyezte:

Tudomásom szerint én vagyok az egyetlen polgármester Magyarországon a DK–Fidesz-koalíciónak köszönhetően, akit felfüggesztett a saját képviselő-testülete. Ráadásul kétszer! És hiába volt jogosulatlan mindkét eset, azalatt olyan változásokat hajthattak végre, ami az intézményi kontroll maradékát is felszámolta, a későbbi döntéshozatalt mérhetetlenül megnehezítette, és az önkormányzat újra a szűk egy éve leváltott rendszer kifizetőhelyévé vált.

A Demokratikus Koalíció akkor kiadott szűkszavú közleményben jelezte:

A sajtó egy részében a gödi polgármester lemondása kapcsán megjelent álhírekkel ellentétben évek óta nincs DK-s képviselő a gödi képviselő-testületben.

Hangfelvétel és tihanyi találkozó

A gödi képviselő-testületen és összefogáson belüli feszültség elérte az országos politika szintjét is.

A Demokratikus Koalíció 2020 nyarán azt állította, hangfelvétel bizonyítja, hogy Balogh Csaba fideszesre akarta cserélni a város LMP-s és DK-s alpolgármestereit. A Momentum reakciójára sem kellett sokat várni, manipulált hangfelvételnek nyilvánították, és leszögezték, hogy Balogh Csaba nem akarta kormánypártira cserélni az alpolgármestereket, minderről ők is küldtek egy részletet a beszélgetésből, az ügyről itt írtunk részletesen.

Ezt követően Fekete-Győr András, a Momentum akkori elnöke arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a DK vezetője, Gyurcsány Ferenc átkompozott hozzájuk Tihanyba, és egyrészt aláírta a szabadstrandokra vonatkozó kezdeményezésüket, másrészt a balatoni munka elvégeztével rögtön nekiállnak a gödi helyzet feloldásának, „örülök annak, hogy ebben a DK elnöke is partnernek mutatkozik”.

Gyurcsány Ferenc is egy Facebook-posztban fejtette ki akkor álláspontját: „Tartsuk magunkat távol Gödtől! Persze együtt kell működni helyi embereinkkel, ha kérdeznek, válaszolni kell, akár tanácsot is kell adni, de ez maradjon az ő ügyük. Másrészt kérjük a gödieket: mielőbb zárják le a vitát, a veszekedést, az egyre fájóbb háborút. A helyi választókkal, civilekkel, pártokkal megbeszélve teremtsenek nyugalmat, vezessék okosan és felelősen a várost. Ha operálni kell, operáljanak, ha elég egy kijózanító kezelés, vessék alá magukat annak. Mi meg ne engedjük, hogy tovább burjánozzon egy helyi fertőzés. Ahogy teszik az orvosok a daganatos betegség vagy vírusjárvány esetén.”

Polgármester lenne az olimpiai bajnok

Kammerer Zoltán, a háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó március végén jelentette be, hogy független polgármesterjelöltként indul az időközi választáson.

Tuzson Bence bejegyzéséből kiderült, a Fidesz szerette volna, ha Kammerer Zoltán a párt színeiben indul, de az olimpikon ragaszkodott a független jelöltséghez.

Szerettük volna, ha a városért mindig is elkötelezett olimpikon a Fidesz színeiben indul, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy pártpolitika felett álló jelöltként, a pártoktól függetlenül mérettesse meg magát. Döntését elfogadtuk és tiszteletben tartjuk

– fogalmazott a kormánypárti országgyűlési képviselő.

Tuzson Bence hozzátette, Kammerer Zoltánt nagyszerű embernek ismerték meg, „akinek szorgalma, kitartása és elhivatottsága példaértékű”. Kiváló jelöltnek tartják, ezért a Fidesz nem indít ellene senkit.

Ringbe száll a polgármesteri pozícióért Szilágyi László Lajos alpolgármester is, aki 2019-ben Balogh Csabához hasonlóan az ellenzéki összefogás jelöltje volt. A politikus neve mellett jelölőszervezetként a Kapu CIKK Egyesület szerepel. Szilágyi László Lajos korábban a DK tagja volt, de kilépett a pártból.

A harmadik polgármesterjelölt a függetlenként induló Rataj András, aki a gödi közfeladatokat ellátó Településellátó Szervezetet irányította. A településvezetésért bejelentkezett Orosz Mihály Zoltán is, Érpatak korábbi polgármestere, végül csak a szintén lemondás miatt megüresedett képviselői székért indulhat.

Az 5. számú egyéni választókörzetben próbálkozik a mandátumszerzéssel Gyöngyössy Kálmán (független), Oroszki Ádám (Mi Hazánk), valamint Szegedi Sándor (Gödi Vállalkozók Egyesülete). Mellettük két polgármesterjelölt, Kammerer Zoltán és Rataj András pályázik erre a pozícióra is.

Az elmúlt időszakban Göd a Samsung-gyárral összefüggésben került a hírekbe, az erről szóló riportunkat itt olvashatja.

58 év után mondott le a polgármester

Május 14-én Göd mellett időközi választást tartanak a Győr-Moson-Sopron vármegyei Dörön a polgármester lemondása miatt, valamint a Bács-Kiskun vármegyei Kiskőrösön egy képviselő halála után.

Az időközi választások sora május 21-én folytatódik. A Pest vármegyei Ráckevén képviselői lemondás miatt van rá szükség, ahogy Gyömrőn is, ráadásul ott több választókörzet érintett.

Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere februárban jelentette be, hogy lemond a tisztségről. A 85 éves városvezető 58 évig irányította a települést, 1965 szeptemberétől tanácselnökként, 1990 után polgármesterként. A Pásztor Béláról szóló riportunkat itt olvashatja. A valasztas.hu-n fellelhető adatok alapján az egyetlen induló a veresegyházi polgármesteri székért Cserháti Ferenc alpolgármester.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok