Index Vakbarát Hírportál

Hiába az enyhébb ítélet, így is pórul jártak a korrupt végrehajtók

2023. május 12., péntek 11:27

Jogászként aligha kapnak munkát azok a korrupt végrehajtók, akik beismerő vallomást tettek a Völner–Schadl-ügyben. Például ügyvédként és közjegyzőként sem dolgozhatnak.

A Völner–Schadl-ügyben beismerést tett végrehajtókat végül nem a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól, hanem a végrehajtástól tiltotta el a Fővárosi Törvényszék, de mivel bűncselekményt követtek el, se ügyvédek, se közjegyzők nem lehetnek, ha jogerős lesz az ítélet – írja a 24.hu.

Azoknak a végrehajtóknak az ügyében, akik bevallották, hogy kenőpénzt fizettek kinevezésükért, enyhébb ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék. A lehetőségeik szakmai értelemben azonban így is beszűkültek, jogászként aligha állhatnak majd munkába.

A beismerő vallomást tett végrehajtók ellen hivatali vesztegetés volt a vád, és az ügyészség indítványa alapján négyen 3 év, ketten 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre számíthattak, továbbá ötmillió forint pénzbüntetésre, valamint öt év eltiltásra a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól. Utóbbi enyhült érdemben, ugyanis a bíróság döntése értelmében nem a jogi tevékenységtől, hanem a végrehajtói foglalkozástól tiltotta el őket 5 évre a bíróság.

Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.

Ha az ítélet jogerőssé válik, akkor is korlátozott lehetőségeik lesznek az elmarasztalt végrehajtóknak. Mivel bűncselekmény elkövetése miatt elítélték őket, nem lehetnek például ügyvédek vagy közjegyzők sem.

Rovatok