Index Vakbarát Hírportál

Ungváry Krisztián: A német propaganda is arról szólt 1939-ben, hogy ők békét szeretnének kötni

2023. május 14., vasárnap 12:07

Böröndi Gábor frissen kinevezett vezérkari főnök, valamint a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Sebastian Keciek kiadott egy közös nyilatkozatot, amelyből kiderült: nincs már közöttük ellentét. A konfliktust, amelynek kapcsán nemrég Novák Katalin is megszólalt, Böröndi Gábor kijelentése váltotta ki a náci Németországról. Ungváry Krisztián történész szerint a náci propaganda is arról szólt, hogy ők békét akarnak kötni.

„Szeretem a hadtörténelmet” – fogalmazott vezérkari főnöki meghallgatásán Böröndi Gábor, akit nem sokkal később már történelemhamisítással vádoltak meg a lengyelek.

Böröndi Gábor altábornagy, a honvédség nemrég kinevezett új vezérkari főnöke az ukrajnai háborúról beszélve azt mondta, Magyarország kormánya a háborús eszkaláció veszélye miatt tartja fontosnak a békekötést. 1939-ben a német–lengyel háború lokális háborúnak indult – mondta –, de nem „fogták meg” időben békefolyamattal, és ez elvezetett a második világháborúig.

A kijelentést már kedden is sokan értetlenkedve fogadták, egyesek pedig odáig mentek, hogy történelemhamisítással vádolták meg Böröndit. Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete is azok közt van, akik értetlenül állnak e kijelentés előtt. A diplomata ezért nyílt levelet írt a magyar vezérkari főnöknek. 

A propaganda békét akar

Ungváry Krisztián történész elárulta, a náci német propaganda is arról szólt 1939-ben, hogy ők békét szeretnének kötni. Szerinte a mostani kijelentéseknek is politikai okai vannak.

Azt is kizártnak tartom, hogy funkció nélkül mondana hülyeségeket, ennyire nem értékelném őt le. Az, hogy a történelmi tényekkel ennyire kreatívan lehet bánni, annak teljesen nyilvánvalóan politikai oka lehet

– fogalmazott Ungváry Krisztián történész az RTL Híradónak.

Az ügy kirobbanását követő napon Novák Katalin köztársasági elnök is kiállt az új vezérkari főnök mellett a Twitteren. Erre pedig Novák Katalin is magkapta a magáét a lengyel nagykövettől. 

Végül 2023. május 12-én Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke fogadta Sebastian Kecieket, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövetét és Slawomir Mnitowski ezredest, a Lengyel Köztársaság védelmi attaséját, amiről egy közös közleményt is kiadtak, és ebből kiderült, szent a béke.

Rovatok