Index Vakbarát Hírportál

Tizenöt vaddisznót lőttek ki egy vidéki nagyvárosban

2023. május 14., vasárnap 09:39

Vaddisznók tartják félelemben a szombathelyi lakosokat. Az elmúlt hónapokban már 15 vaddisznót lőttek ki, azonban így is több mint harminc élhet a város belterületén.

A vaddisznókról elsőként 2021-ben érkeztek lakossági jelzések, akkor négyen fordultak segítségért a polgármesteri hivatalhoz. Tavaly tíz, idén pedig már kilenc bejelentés érkezett – ismertette Károlyi Ákos jegyző összefoglalóját a vaol.hu.

Mint írták, jelenleg nincs pontos jogi szabályozás arról, hogy kinek a feladata lenne ezeknek az állatoknak a befogása.

A jegyző kiemelte, hogy bár a probléma kezelése nem önkormányzati feladat, több intézkedést tettek. 

Főként éjszaka lövik ki a vadakat

A területileg illetékes Aranypatak Vadásztársaság hozzájárult a vadak elejtéséhez, a vadkilövést pedig engedélyezte a Szombathelyi Rendőrkapitányság. A vaddisznók elejtése kizárólag este 18 órától másnap 6 óráig történik – írják.

Kiemelték, hogy  

A megbízott vadász eddig két ütemben összesen 15 belterületen élő vaddisznót lőtt ki, azonban becslése szerint még több mint 30 állat él az érintett városrészen.

A szerződések alapján az önkormányzat mintegy 2,4 millió forintot fizetett ki a vadásznak, a város idei költségvetésében összesen 4,1 millió forintot biztosítottak erre a célra.

A jegyző felhívta rá a figyelmet, hogy aki vaddal találkozik, az ne hergelje az állatot és ne fényképezze. A támadást úgy lehet elkerülni, ha kihátrálunk a vad elől. A belterületen kószáló vadakat a 112-es segélyhívószámon lehet bejelenteni – tették hozzá.

Miskolcon is megszaporodtak a vaddisznók

Ahogy megírtuk, nemrég Miskolcon kapták lencsevégre azokat a vaddisznókat, akik a panelházak lépcsőinél kutattak élelem után. Az elmúlt hetekben egyre többször bukkantak fel a vadállatok a belvárosban.

Januárban az önkormányzat már elrendelte, hogy ládacsapdázással próbálják meg befogni a városba tévedő vaddisznókat, hogy megakadályozzák az esetleges károkat.

Rovatok