Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás: Ezt haladéktalanul tisztáznia kell az Európai Bizottság elnökének

2023. május 17., szerda 20:24

„Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke haladéktalanul tisztázza: valóban ő kérte, utasította, hogy a Magyarországgal szembeni politikai nyomásgyakorlás érdekében az ukránok állítsák le a kőolajszállítást a Barátság kőolajvezetéken?” – fogalmazott Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Budapesten.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának budapesti látogatásáról tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva a politikus azt mondta: egyre nyilvánvalóbbak azok a „brutális erőfeszítések, amelyek Magyarországot minden erővel bele akarják sodorni a háborúba”.

Deutsch Tamás hozzátette:

Ezen politikai nyomásgyakorló lépések sorába tartozik Ukrajna egyre durvább és egyre barátságtalanabb lépéssorozata. Ennek részét képezik azok a sajtótudósítások is, amelyek szerint Ukrajna mindenféle európai díjjal kitüntetett hős elnöke, Volodimor Zelenszkij egyenesen a Barátság kőolajvezeték felrobbantásán gondolkodott.

Az EP-képviselő az MTI szerint hangsúlyozta, egy ilyen lépés terrorcselekmény egy európai uniós tagországgal, egy NATO-tagországgal szemben, és joggal elvárható, hogy mind az Európai Unió, mind pedig a NATO a lehető leghatározottabban lépjen fel a tagját érintő terrorcselekmény előkészítésével kapcsolatban.

Deutsch Tamás arra hívta fel a figyelmet, a hírek része volt az is, hogy állítólag az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen üzente meg az ukrán kőolajszállító cégnek, hogy nagyon helyesnek tartaná, ha a Magyarország irányába gyakorolt nyomásgyakorlás részeként az ukránok leállítanák a külföldi beszállítást.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője kiemelte: annak érdekében, hogy mindenki tisztán láthasson, elvárják: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke haladéktalanul tisztázza, valóban ő kérte, utasította, hogy a Magyarországgal szembeni politikai nyomásgyakorlás érdekében az ukránok állítsák le a kőolajszállítást? Az üggyel több cikkben is foglalkoztunk, szakértőket is kérdeztünk.

Rovatok