Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi sikert értek el az Országos Onkológiai Intézet szakemberei

2023. május 22., hétfő 11:38

A sugárterápiában és az onkológiában elért eredményekért, valamint a brachyterápia (rövid távú sugárterápia) kiemelkedő fejlődéséért is az Országos Onkológiai Intézet szakembereit díjazták az Európai Sugárterápia és Onkológiai Társaság (ESTRO) bécsi kongresszusán.

Az Európai Sugárterápiás Társaság (ESTRO) idén Bécsben tartotta éves kongresszusát május 12–16. között. Az eseményen megközelítőleg 5000 szakember vett részt Európából és a világ számos országából. Magyarországot 21, ezen belül az Országos Onkológiai Intézetet (OOI) 11 orvos, illetve orvos-fizikus képviselte.

Az Intézet Sugárterápiás Központjának képviselői egy előadással és 4 poszterrel szerepeltek. Major Tibor, az OOI Sugárfizikai Részlegének vezetője munkája elismeréseként megkapta az ESTRO Lifetime Achievement Award kitüntetést, amit a 2024. évi kongresszuson Glasgow-ban vehet majd át ünnepélyes keretek között – derül ki az Országos Onkológiai Intézet közleményéből.

Olyan elismert szakembereknek adományozható az ESTRO Lifetime Achievement Award, akik a tudományos fejlődéshez hozzájárultak, innovatív technikákat vagy kezelési módszereket fejlesztettek, és meghatározó szerepet játszottak az onkológiai páciensek életminőségének javításában.

Ez a kitüntetés tehát elismeri és díjazza azokat a szakembereket, akik jelentős mértékben hozzájárultak az egész szakma fejlődéséhez.

A magyar munkatársak elismerése itt azonban nem ért véget: Kovács György Professzor érdemei elismeréseként idén megkapta az ESTRO Európai Brachyterápiás Csoportjának legmagasabb díját, a GEC-ESTRO Iridium Awardot.

Kovács professzor a brachyterápiában ért el kimagasló eredményeket. Kiváló munkájával hozzájárult a módszer fejlődéséhez, valamint a rákbetegek kezelésének és gyógyulásának javításához.

Ez a terápia azért hatékony, mert az eljárás lehetővé teszi a magasabb dózisú sugárzás alkalmazását a daganatos területen, miközben a környező szöveteket minimálisan érinti. A brachyterápia széles körben alkalmazható. Például prosztatarák, méhnyakrák, bőrrák, tüdőrák és más szervek rákos elváltozásai esetén.

Kovács György Budapesten az Uzsoki utcai Onkoradiológia Központban kezdte munkáját, majd Lübeckben és Kielben lett a brachyterápia professzora, jelenleg pedig nyugdíjasként a római Gemelli Klinikán vendégprofesszor. Tanácsaival, valamint a hazai brachyterápiával foglalkozó szakemberek külföldi tanulmányútjainak biztosításával nagyban hozzájárult a magyarországi brachyterápia fejlődéséhez. 2008 és 2010 között a GEC-ESTRO elnöke volt. 

Rovatok