Index Vakbarát Hírportál

Az egész országra kiadták a figyelmeztetést

2023. május 23., kedd 06:10

Kedden kánikulaidőre kell készülni rendkívül erős UV-B sugárzással. A napsütéses időt délután záporok, zivatarok zavarhatják meg, amelyet néhol jégeső kísérhet. A napi csúcshőmérséklet 25 és 30 fok között alakul.

Kedden meleg, napos-gomolyfelhős idő várható, délután északnyugat felől azonban megnövekszik a felhőzet. Délután az ország több tájegységén is előfordulhat zápor, zivatar. A meteorológusok kiemelték, az intenzívebb gócokat 

felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetik.

Északnyugaton feltámadhat a nyugati-délnyugati szél. A csúcshőmérséklet 25 és 30 fok között alakul, azonban a záporokat és zivatarokat követően több fokkal visszaeshet a hőmérséklet – írta az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar miatt. Az érintett régiókban elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Tizenhárom vármegyére felhőszakadás miatt van érvényben figyelmeztetés. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert is meghaladó csapadék hullhat

Könnyen leéghetünk

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint kedden nem várható fronthatás, azonban a melegre fokozottan érzékenyeknél jelentkezhet migrén, fejfájás, tompaság. Továbbá vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok is előfordulhatnak.

Estétől nyugaton a görcsös panaszok is felerősödhetnek. A szakemberek szerint a záporok, zivatarok környezetében 

felerősödhetnek az asztmások tünetei, nekik ezeket az időszakokat érdemes zárt térben tölteniük.

Mint arról már beszámoltunk, kedden országszerte nagyon erős az UV-sugárzás, 11 és 16 óra között érdemes kerülni a közvetlen napfényt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte:

A NYUGAT- ÉS A KÖZÉP-DUNÁNTÚLON NAGYON ERŐS UV-B SUGÁRZÁS VÁRHATÓ.

Hozzátették: szalmakalap, napszemüveg és magas faktorszámú fényvédő krém is jól jöhet leégés ellen.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok