Index Vakbarát Hírportál

Komoly pusztítást végzett a kedd esti vihar Magyarországon

2023. május 24., szerda 06:29

Fákat döntött ki, elektromos vezetékeket rongált meg a kedd esti felhőszakadás, zivatar és az erős szél, ami számos feladatot ad a tűzoltóknak.

Főként kidőlt fák miatt riasztják az egységeket, elsősorban Nyugat-Magyarország érintett, azonban a viharos időjárás kora este a fővárost is elérte – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A részletekről azt írták, hogy a Komárom-Esztergom vármegyében, Tata és Kömlőd között, a 8137-es úton egy fa dőlt az úttestre és mindkét sávot elfoglalta, a tűzoltók távolították el. Tata belvárosában ugyancsak egy kidőlt fa akadályozta a közlekedést – tették hozzá.

Környén kiöntött az Által-ér, a Duna egyik mellékfolyója, a víz több udvart is elárasztott. A Győr-Moson-Sopron vármegyei Sopronban az esőzések miatt nagy mennyiségű víz folyt be egy patikába, két személyautó pedig beragadt egy vasúti átjáróba – közölték.

A Somogy vármegyei Hetesen egy fa életveszélyesen megdőlt a viharban, egy házat veszélyeztetve

 – számolt be róla a katasztrófavédelem.

A fővárosban, Óbudán egy nagy méretű fa három parkoló autóra zuhant. Zuglóban, a Róna utcában félig leszakadt faágak autókat rongáltak meg. A XVI. kerületben, az Ostorhegy utcában villanyvezetékre esett egy faág, majd kigyulladt.

A közlemény szerint a Pest vármegyei Nagymaroson és Remeteszőlősön is fákat döntött ki a szél. Tápiószecsőn, a Külső Sági úton egy fa teljesen elzárta az utat, míg a Heves vármegyei Verpeléten egy negyven centiméter átmérőjű fa dőlt a Mikes Kelemen útra, akadályozva a forgalmat.

Intenzív zivatarok miatt adtak ki figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az ország nagy részére kiadta a figyelmeztetést zivatar miatt, a keleti vármegyékben felhőszakadás várható. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat 7 vármegyében is.

Szerdán országszerte záporok, zivatarok várhatók, néhány vármegyében leszakadhat az ég. Napközben 21 és 27 fok között alakulnak a maximumok.

Rovatok