Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen tíz év börtönre ítélték Bróker Marcsit

2023. május 25., csütörtök 18:02

Jogerősen tíz év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön a Kun-Mediátor Kft. vezetőjét, a „Bróker Marcsi” néven ismert nőt, aki több mint tíz éven át gyűjtött betétet több száz ügyfelétől, majd a pénz egy részét nem fizette vissza a sértetteknek.

Az ítélet szerint a karcagi nő az általa képviselt gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként eljárva mintegy 14 éven keresztül több mint 760 sértettel kötött betétgyűjtésre szerződéseket, amelyek alapján a piaci kamatoknál jóval magasabb hozamot ígért nekik. A nőnek e tevékenység folytatására engedélye nem volt, az általa ígért magas hozamok megfizetését lehetővé tevő tényleges gazdasági tevékenységet nem folytatott,

az ügyfeleinek ezáltal különböző nagyságú, néhány millió forinttól több mint 1 milliárd forintig terjedő kárt okozott.

A befolyt pénzt saját és családja költségeire fordította, illetve – a jó üzletmenet látszatának fenntartásáért – az érintettek egy részének kifizetésére használta fel. „Bróker Marcsi 2015 tavaszán eltűnt Magyarországról, végül mintegy másfél évvel később a közép-amerikai Belize-ben fogták el.

A bíróságon azzal védekezett, hogy nem akart kárt okozni 

Gorzó Zita ügyész másodfokon a büntetési tételkeret felső széléhez, 15 évhez közeli büntetés kiszabását kérte a vádlottal szemben. Az asszony ügyvédje eközben az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta, másodsorban védence felmentését, illetve a kiszabott büntetés enyhítését kérte.

A vádlott – aki bokáján nyomkövetővel jelent meg a táblabíróság előtt – az utolsó szó jogán hangsúlyozta: nem állt szándékában, hogy kárt okozzon ügyfeleinek. A befektetők jelentős részének – csaknem 250 ügyfélnek – nem keletkezett kára, sőt jelentős nyereséget értek el a nekik kifizetett hozamok révén – mondta Bróker Marcsi a bíróságon.

A táblabíróság végül csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottat.

A tíz év szabadságvesztés mellett 5,4 millió forint pénzbüntetést is kiszabott vele szemben, és végleges hatállyal eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlottal és a jelenleg felszámolás alatt álló Kun-Mediátor Kft.-vel szemben külön-külön 2,079 milliárd forint, míg a vádlott két hozzátartójával szemben 16, illetve 15 millió forint erejéig terjedő vagyonelkobzást rendelt el a táblabíróság.

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró az ítélet indoklásánál kifejtette: a bűncselekmény óta eltelt időre, a vádlott idős korára, a több mint 6 milliárd forintnyi kár megtérülésére tekintettel a táblabíróság nem látta szükségesnek súlyosabb büntetés kiszabását. Az elsőfokú ítéletben meghatározott 130 millió forinton túl a vádlottat további öt sértett több mint 90 millió forintnyi kárának megfizetésére is kötelezték. 

A bíróság elrendelte a vádlott szabadságvesztésének megkezdését, így az asszonyt fegyőrök vezették el a tárgyalóteremből – írta meg az MTI. 

Rovatok