Index Vakbarát Hírportál

Donáth Anna megvédte az OTP-t, és beleállt a kormányba

2023. május 25., csütörtök 11:07

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szerint a magyar kormány oroszbarát politikájának köszönhető, hogy az OTP felkerült az ukránok feketelistájára. Meglátása szerint a magyar kormány már nem képes a magyar érdekek érvényesítésére. Az ügyben levelet írt az ukrán Antikorrupciós Ügynökségnek, hogy lehetőség szerint mihamarabb távolítsák el a pénzintézetet a listáról.

Az OTP – és áttételesen a magyar bank ügyfelei – az elszenvedője a magyar kormány oroszbarát politikájának. Nemrég ugyanis az ukrán Antikorrupciós Ügynökség rátette az OTP-t az ukrajnai háborút támogató nemzetközi cégek listájára – írta Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.

Amint arra kitért, az OTP annak ellenére lett feketelistás Ukrajnában, hogy nincs arra semmilyen bizonyíték, hogy bármilyen formában támogatná a háborút. „Az ukrán szervezet felrótta, hogy az OTP kedvezményes hitelt biztosít orosz ügyfelei számára, de a magyar bankot erre az orosz törvények kötelezik, ebben nincs választása” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hasonlóképp igazságtalan érvnek tartja az OTP-vel szemben azt felhozni, hogy a bank befizeti az oroszországi tevékenységei után az adót az orosz költségvetésbe. Miközben az OTP a háború kitörése óta fokozatosan építi le oroszországi hiteleit, nem fektet orosz állampapírba, és minden tekintetben csökkenti az Oroszországban végzett pénzügyi tevékenységét.

A bank eladásával is megpróbálkoztak, hogy kivonuljanak az országból, de ezt az orosz elnök külön rendeletben gyakorlatilag megtiltotta

– emelte ki Donáth Anna.

Az EP-képviselő szerint az OTP ellen felhozott „vádak” számos más, orosz területen működő multinacionális cég ellen felhozhatók lennének. Miért pont az OTP került fel mégis erre a listára? – teszi fel a kérdést.

Szerinte a válasz egyszerű: a magyar kormány oroszbarát politikája miatt.

A magyar miniszterelnök és a magyar külpolitika tehet arról, hogy ahol jóhiszeműen is el lehetne járni a magyar bankkal szemben, ott ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk. Ki kell mondanunk: a magyar kormány már nem képes a magyar érdekek érvényesítésére – vélekedik Donáth.

Ennek pedig a legnagyobb magyar pénzintézet és annak ügyfelei látják kárát. A listára felkerülés egyelőre nem jár gyakorlati szankciókkal, de természetesen egy ilyen eset nem tesz jót egy cég működésének sem. Ezért levelet írtam az ukrán Antikorrupciós Ügynökségnek, hogy tájékoztassam őket a tényekről, és megkérjem őket: mihamarabb kerüljön le az OTP erről a listáról, melyre nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel.

Rovatok