Index Vakbarát Hírportál

Reagált az OTP Bank a vádra, amely szerint támogatja az orosz agressziót

2023. május 4., csütörtök 16:13

Az ukrán állami korrupcióellenes ügyészség (NAZK) csütörtökön hozzátette az OTP Bankot ahhoz a listához, amelyben az orosz agressziót támogató külföldi intézményeket tartják nyilván.

Az Kyiv Independent számolt be arról, hogy az ukrán kormányzati szerv május 4-i dátummal hozzáadta az OTP Bankot a „háború nemzetközi szponzorairól” (az ukránok így nevezik az Oroszországot támogató államokat – a szerk.) készült listához. Mindezt azzal indokolták, hogy

a magyar bank továbbra sem vonult ki Oroszországból, és egy hitelekre vonatkozó szabályozásban elismeri a Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot.

A Kyiv Independent szerint az ukrán kormányszerv azt is közölte, hogy ezen túl az OTP Bank az orosz hadsereg tagjainak is kedvező hitelfelvételi lehetőségeket ajánl.

Ezeket kifogásolták konkrétan az ukránok

A NAZK eredeti közleményében az áll, hogy az OTP Bank „több mint 2,2 millió ügyfelet szolgál ki, és több mint 1850 településen van jelen a terrorista államban (Oroszországban – a szerk.), ami jelzi a fontosságukat a nyugati szankciókkal küzdő, azokat megkerülni próbáló orosz gazdaságban”.

Azt is megjegyezték, hogy a bank az orosz piacon a második helyen áll a szabad felhasználású hitelek szegmensében – amelyeknek 15,3 százalékát ők adják –, valamint a hitelkártyapiacon is a nyolcadik helyen állnak Oroszországban (az OTP orosz leányvállalati nagyjából hasonló számokat tett közzé magáról a honlapján, bár még a 2021-es adatok alapján).

Ezenkívül arra is hivatkoztak a közleményben, hogy az OTP 2020-as pénzügyi eredményei szerint 190 millió rubelt fizetett be nyereségei utáni adóként az orosz költségvetésbe. Továbbá kitértek arra is, hogy egyes sajtócikkek szerint 

az OTP kedvező hitelfelvételi lehetőségeket biztosít az orosz katonáknak (az önkénteseknek és a besorozottaknak egyaránt).

A közlemény szerint a bank lehetővé tette a katonáknak és családtagjaiknak, hogy – egy kérvény benyújtása esetén – későbbre halasszák törlesztőrészleteik fizetését. Ezzel a szabályozással összefüggésben hivatkoztak egy 2022. október 7-i orosz törvényre, amely különálló entitásként ismerte el a korábban említett két donbászi népköztársaságot.

Vagyis azáltal, hogy az OTP orosz leányvállalata folytatja pénzügyi tevékenységeit, az OTP-csoport egyértelműen támogatja, szponzorálja az orosz terrorizmust

 – írták a közleményben.

Az ukrán szerv közleménye szerint az OTP a 24. külföldi intézményként került fel most az listára. Megjegyzendő, hogy a banknak Ukrajnában is vannak érdekeltségei, a Kyiv Independent szerint összesen 507 millió dollár értékben.

Az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulást

Megkeresésünkre az OTP Bank úgy nyilatkozott, hogy a magyar pénzintézet oroszországi piaci részesedése elenyésző, mindössze 0,17 százalék. (Összehasonlításképpen: a magyarországi részesedés 35-40 százalék körül mozog.)

Az OTP a háború kitörése óta minden stratégiai opciót mérlegel az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, ezek között vizsgáljuk a bank eladásának lehetőségét is

– közölte a pénzintézet az Indexszel.

„Ennek érdekében felkértük a Rothschild befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalatot az eladás előkészítésére, ám nem sokkal ezután az orosz elnök rendeletben tiltotta meg a külföldi érdekeltségű bankok tulajdonoscseréjét. Emiatt az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulást. Rendezetlenül hátrahagyni egy bankot pedig nagy összegű adományként ér fel az orosz gazdaság számára, ami több szempontból sem vállalható opció” – tette hozzá az OTP Bank.

Már korábban is vádolták őket Oroszország támogatásával

A legnagyobb magyar bankot a közösségi médiában korábban is számos alkalommal vádolták az orosz agresszió támogatásával.

Az OTP már korábban is szerepelt olyan listákon, amelyeken azokat a nemzetközi cégeket gyűjtötték össze, amelyek nem függesztették fel oroszországi működésüket a háború kezdete után sem. Mindeközben az OTP-t is érintették azok a szankciók, amelyeket Vlagyimir Putyin hozott a nyugati pénzintézmények ellen. 

Csányi Sándor OTP-vezér egyébiránt egy korábbi interjúban részletesen beszélt arról, hogy egyesek nyomást helyeznek rájuk, hogy hagyják ott az orosz piacot,

de nyomás alatt mi sosem szoktunk cselekedni, csak azért, mert nyomás van, nem szoktunk dönteni, akár kiülünk éveket is, de készek is lehetünk eladni

– mondta a bankvezér az interjúban. 

Rovatok