Index Vakbarát Hírportál

Kiakadtak a diákok: érettségi közben rúgták ki a történelemtanárt

2023. május 28., vasárnap 12:34

Azonnali hatállyal kirúgtak Balatonalmádiban egy történelemtanárt, akinek most érettségizik az osztálya. Az oktató tagja a Pedagógusok Szakszervezetének, valamint aktív szervezője volt a helyi tanártiltakozásoknak is. Egyelőre nem tudni, hogy az elbocsátásnak köze van-e a társadalmi szerepvállaláshoz.

A hivatalos indoklás szerint azért kellett elbocsátani az „M. álnéven emlegetetett tanárt a DLSB két tannyelvű gimnáziumból, mert szakmai minősítése 2 százalékkal elmaradt a központilag előírt szinttől – írja a 444.

A lap úgy tudja, hogy a tanár a szakmai elkötelezettséget értékelő szempontra kapott rendkívül alacsony pontszámot.

Hozzátették, hogy a hivatalos értékeléssel ellentétben a diákok szerették M.-et. Amikor kiderült, hogy a tanárnak  távoznia kell az iskolából, a diákok és a tantestület tagjai a tanártiltakozások indulóját, a „Mi vagyunk a Grund”-ot énekelték, és sorfalat állva skandálták M. nevét.

Mint írták, az elbocsátás okáról a veszprémi tankerületi központ csak egy szűkszavú választ küldött a veszprémkukac.hu megkeresésére: „A balatonalmádi Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium egyik gyakornokának jogviszonya a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 64. § (8) bekezdése alapján a törvény erejénél fogva szűnik meg. A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi központnak a jogszabály a konkrét esetben mérlegelési jogkört nem biztosít.”

Az oldal úgy értesült, hogy M. az írásbeli történelemérettségit már kijavította, viszont kérdéses, hogy a szóbelin ki fogja vizsgáztatni a diákokat.

Rovatok