Index Vakbarát Hírportál

„Ne írd alá a bosszútörvényt, Kata!” – diákok jelentek meg a Sándor-palotánál

2023. május 30., kedd 18:36 | aznap frissítve

Az Egységes Diákfront a Sándor-palotához szervezett virrasztást, terveik szerint akár több éjszakát is ott tölthetnek.

20.20: A demonstrálók este 20 óra után is békésen ülnek, beszélgetnek, a tervek szerint hasonlóan folytatják éjszaka is. Közben elénekelték az Ismerős arcok Nélküled című dalát.

Így szólt a Nélküled a Karmelitánál tüntető diákok kórusától

19.45: A demonstrálók elénekelték a Mi vagyunk a grund című dalt a Pál utcai fiúk című színdarabból. A tüntetés egyébként változatlan mederben folyik, néhány tucat diák a földön ülve beszélget, kártyázik, buborékokat fúj. A tervek szerint éjfélkor koccintanak Orbán Viktor születésnapjára.

19.29: Bedő Dávid is megjelent a demonstráción. A Momentum országgyűlési képviselője lapunk kérdésére hangsúlyozta: „Az oktatás mindannyiunk közös ügye. A Momentumban mindig úgy gondoltuk, hogy az oktatás kulcskérdés a nemzet jövője, sikere szempontjából. Minden kiállás a jobb oktatási rendszerért, a státusztörvény be nem vezetéséért nagyon fontos, ezért vagyunk itt.”

Bedő Dávid nyitott kérdésnek nevezte, hogy meddig marad, de éjszakába nyúlóan a Sándor-palotánál lesz.

19.11: Előkerült egy babérkoszorú, közepén munkavédelmi sisakkal, a szervezők ezt Orbán Viktor születésnapjára szánják ajándékként, az építési területként lezárt szakaszt szimbolizálja. Megtudtuk, hogy egy focilabdával is készülnek a miniszterelnöknek.

18.57:  Mile Kristóf az Egységes Diákfront képviseletében az Index kérdésére elmondta: azért demonstrálnak, hogy Novák Katalin ne írja alá a „bosszútörvényt”, ha azt megszavazta a parlament. Az esemény csütörtökig van bejelentve, váltásban virrasztanak a Sándor-palotánál, és programokkal is készülnek. Mile Kristóf hozzátette:

Holnap különleges nap lesz, megünnepeljük doktor miniszterelnök úr szülinapját.

18.42: Megérkezett a helyszínre Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke, néhány plédet osztott szét a diákok között.

18.31: Fél órával az esemény kezdete után néhány tucat diák a földön ülve békésen beszélget a Sándor-palota mellett, páran sátrat állítanak, amely alatt az éjszakát tölthetik.

„Ne írd alá, Kati, a bosszútörvényt! A státusztörvény nem tárgyalási alap, az oktatás fejlesztését új alapokra kell helyezni, aminek kidolgozásában közösen kell részt venni a szakszervezeteknek, a diákszervezeteknek, a civilszervezeteknek és a Belügyminisztériumnak” – olvasható az Egységes Diákfront eseményének leírásában.

A demonstrációt 18 órára hirdették meg, akár napokon át megmutatnák, hogy mennyien állnak ki „az országunk jövőjéért és a bosszútörvény ellen”. Legutóbb május 19-én volt oktatásügyi tüntetés. Május 24-én a Belügyminisztériumban egyeztettek a státusztörvényről.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok