Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor telefonon egyeztetett Erdogannal

2023. május 31., szerda 19:16

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este telefonon tárgyalt Recep Tayyip Erdogan újraválasztott török köztársasági elnökkel, aki meghívta őt szombati beiktatási ünnepségére – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor gratulált Erdogannak a választási győzelméhez. Elmondta: a török választók döntése, illetve Törökország stabilitása jó hír egész Európának, hiszen a kontinens számos biztonsági kihívással szembesül, ezért szükség van egy erős és megbízható Törökországra.

Recep Tayyip Erdogan megköszönte a gratulációt, kifejezte készségét a magyar–török kapcsolatok további fejlesztésére, és gratulált a születésnapján Orbán Viktornak. Ezenkívül meghívta őt a szombati beiktatási ünnepségére Törökországba, amit a magyar miniszterelnök köszönettel elfogadott – ismertette a részleteket Havasi Bertalan.

Mint megírtuk, a hétvégén tartották a török elnökválasztás második fordulóját, miután a két héttel korábbi, a parlamenti választásokkal egy időben tartott első fordulóban a három jelölt közül egyik sem szerezte meg a győzelemhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot.

ERDOGANT A SZAVAZATOK 52,14 SZÁZALÉKÁVAL VÁLASZTOTTÁK ÚJRA.

Riválisa, Kemal Kilicdaroglu nem ismerte el a választási vereségét. Vlagyimir Putyin szerint természetes Erdogan győzelme. Arról, hogy miért nyert Erdogan, és mi várható a kritikusai szerint diktatúrát építő elnöktől a következő öt évben, itt írtunk részletesen.

Rovatok