Index Vakbarát Hírportál

Változtathatnak a gyermekügyeleti rendszeren a János kórház-beli káosz után

2023. június 7., szerda 08:52

Visszamenőlegesen elemzi ugyanis az Országos Kórházi Főigazgatóság a betegforgalmi adatokat, és ha szükséges, változtatnak az ügyeleti rendszeren – mondta el Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár, miután vasárnap egy informatikai hiba miatt a János kórház 5 órán keresztül egyedül látta el Észak- és Közép Magyarország gyermektraumatológiai ügyeletét.

Amint arról már beszámoltunk, egy informatikai hiba okozott problémát vasárnap, ezért nem tudta ellátni a Manninger Jenő Országos Baleseti Központ az ügyeletet ezen a napon. Ez idő alatt az Országos Mentőszolgálat a János kórházba vitte az ellátásra szoruló gyerekeket. Így fordulhatott elő, hogy 24 óra leforgása alatt 163 gyereket kellett ellátni az intézményben.

A dolgok azonban nem mentek zökkenőmentesen, a szülők egy része nehezen viselte a kialakult helyzetet, sőt, voltak páran, akik sértegették, fenyegették az orvosokat, de volt olyan is, aki rájuk törte az ajtót.

Az ügyeleti rendszer a betegforgalmi adatok alapján került kialakításra és ennek mentén, ha beavatkozás szükséges, azt természetesen mindig az aktuális adatok alapján változtatja az ügyeletre kijelölt szervezet

– mondta el az RTL-nek az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár.

Bidló Judit azt is elmondta, Takács Péter egészségügyi államtitkár utasította az Országos Kórházi Főigazgatóságot a betegforgalmi adatok elemzésére, és ha szükséges, változtatni fognak a rendszeren.

Rovatok