Index Vakbarát Hírportál

Igazságügyi Minisztérium: Nem érkezett jelzés az Európa Tanácstól a magyar uniós elnökségről

2023. június 8., csütörtök 09:44

Az Igazságügyi Minisztérium közölte, hogy nem érkezett az Európai Tanács részéről semmilyen ellentétes jelzés arra vonatkozóan, hogy 2024 júliusától Magyarország tölti be az unió soros elnökségét.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy Magyarország megkezdte a felkészülést az uniós elnökségre. A bejelentés azt követően érkezett, hogy az Európai Parlament olyan állásfoglalást fogadott el, amely alkalmatlanná nyilvánította Magyarországot a poszt betöltésére.

A 2024. második félévi uniós elnökséget Magyarország fogja betölteni, erről évekkel ezelőtt hozott határozatot a Tanács. Ezzel ellentétes jelzés nem érkezett a Tanács részéről

– közölte az Igazságügyi Minisztérium az ATV-vel.

A közleményben kiemelték, hogy az Igazságügyi Minisztérium már egy éve aktív és intenzív munka keretében készül arra, hogy Magyarország látja el 2024 második félévében az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

A tárca a felkészülési időszak alatt tájékoztató előadásokat szervezett az elnökségi félév alatt tanácsi formációt elnöklő miniszterek és államtitkárok számára is. Ennek fontos állomása a szerdán és csütörtökön megrendezendő felkészítő program, amelyet a Tanács Főtitkárságával közösen Budapesten rendeznek.

Egyedülálló az Európai Unió történetében, hogy 2011-ben és 2024-ben, tehát több mint 12 év elteltével is ugyanaz a kormányzati erő tölti be a soros elnöki tisztséget. Magyarországon ez a rendkívüli, a kormányzati és politikai stabilitás és kontinuitás szempontjából kifejezetten szerencsés helyzet áll fenn

– fogalmazott a közlemény.

Hozzátették, hogy a kormány képviseletében eljáró személyek sok esetben azonosak azokkal a személyekkel, akik a legutóbbi elnökségben is részt vettek az elnökségi feladatok ellátásában.

Ennek köszönhetően olyan jelentős és mélyreható tapasztalattal rendelkezünk, amely biztos garanciát jelent egy újabb sikeres magyar elnökségi félév lebonyolításához – tették hozzá.

(Borítókép: Orbán Viktor és kormányának tagjai a Karmelita kolostorban 2023. június 7-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok