Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

2023. június 8., csütörtök 08:06

Csütörtökön hajnalban Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanácsot az ukrán–orosz háborúban fokozódó harcok miatt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban megtartott ülésen hangsúlyozta: bár a tűzszünet és a béke lenne a legfontosabb, az ukrán–orosz háborúban ma éjszakától fokozódó harcok zajlanak. Nekünk továbbra is Magyarország biztonsága az első – szögezte le a miniszterelnök.

A Védelmi Tanács ülésén részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Böröndi Gábor vezérkari főnök, Tajti Norbert dandártábornok, Kovács József államtitkár, nemzetbiztonsági főtanácsadó és Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár – ismertette Havasi Bertalan.

A magyar kormány szerdán az ukrajnai események miatt kormányülést is tartott. Erről a kormányfő a közösségi oldalán számolt be, ahol azt írta:

A szomszédunkban dúló háború magasabb fokozatba kapcsolt. A kormány a helyén. Megvédjük a magyar embereket! 

Mint ismert, kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat, az oroszok és az ukránok pedig egymásra mutogatnak. A robbantás következtében rengeteg víz indult útjára, ami néhány óra leforgása alatt több települést is elöntött. Ráadásul az áradás még több napig is tarthat, mivel a robbantás előtt rekordmagas vízszinttel rendelkező gát egyelőre javíthatatlannak tűnik.

Az Index megkeresésére Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, a robbantás két szempontból rendkívüli: egyrészt a víz eláraszthat jelentős mennyiségű területet, ahol tízezrek élete és vagyona került veszélybe. Másrészt – ami sokkal veszélyesebb – ez a harci cselekmény érintheti a zaporizzsjai atomerőművet is.

Türkmenisztánban tárgyal a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délelőtt Serdar Berdimuhamedow, Türkmenisztán elnöke meghívására hivatalos látogatásra Asgabatba utazott – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A magyar delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

A közlemény szerint pénteken kerül sor Orbán Viktor és Serdar Berdimuhamedow plenáris tárgyalására, amit az együttműködési megállapodások aláírása és egy közös sajtónyilatkozat követ.

Rovatok