Index Vakbarát Hírportál

Így öntötte el Ukrajnát az árvíz a kahovkai gát felrobbantása után

2023. június 6., kedd 19:40

Kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat, az oroszok és az ukránok pedig egymásra mutogatnak. A robbantás következtében rengeteg víz indult útjára, amely néhány óra leforgása alatt több települést is elöntött. Ráadásul az áradás még több napig is tarthat, mivel a robbantás előtt rekordmagas vízszinttel rendelkező gát egyelőre javíthatatlannak tűnik.

Az ukránok szerint a kahovkai gát felrobbantását követően 80 település és mintegy 40 ezer ember került veszélybe az áradás miatt. A hatóságok szinte azonnal megkezdték a lakosság evakuálását, miközben más helyeken éppen a vízhiány miatt aggódnak az emberek. 

Kedd kora reggelre már nyolc települést és a megyeszékhely, Herszon városának egy lakóövezetét teljesen vagy részben elöntötte a víz. Az állami katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint a Dnyeper jobb partján 13 települést és több mint 260 házat öntött el a víz. 

Olekszandr Prokugyin, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója közölte, hogy szervezik az elöntött települések lakóinak buszokkal történő evakuálását Herszon városába és a szomszédos Mikolajiv megye központjába, onnan pedig a nyugat-ukrajnai Hmelnickijbe, Odesszába, az ország középső részében, Kirovohrad megyében lévő Kropivnickijbe, továbbá Kijevbe és Ukrajna más városaiba.

Az ukrán ellenőrzés alatt álló területeken több mint 17 ezer embert kell evakuálni, míg az orosz kézen lévő területekről mintegy 25 ezer embert kellene kimenekíteni. Viktorija Litvinova ukrán főügyészhelyettes az Uniannak azt mondta, róluk a „megszálló hatóságok” egyáltalán nem gondoskodnak.

Denisz Smihal miniszterelnök szerint prioritást élvez a lakosság evakuálása, az ivóvíz biztosítása és a zaporizzsjai atomerőmű biztonságos működésének szavatolása, ugyanis a kahovkai víztározó látja el hűtővízzel a nukleáris létesítményt.

A kormányfő kiemelte, hogy a zaporizzsjai atomerőműben a helyzet egyelőre ellenőrzés alatt áll. „Fontos viszont, hogy megelőzzük a legrosszabb forgatókönyv kialakulását” – tette hozzá. 

Veszélyben az atomerőmű?

A gátat felügyelő ukrán vállalat, az Ukrhydroenergo tájékoztatása szerint a robbanás a gát detonátorszobájában történt, és a detonáció következtében helyrehozhatatlan károk keletkeztek az egész építményben. 

Állításuk szerint négy napba is telhet, amíg a tározó vize leereszkedik, és az áradás azt is veszélyeztetheti, hogy el tudják-e látni elegendő hűtővízzel a zaporizzsjai atomerőművet (mivel ezt is a víztározóból biztosították).

Az ukrán kormányzati források szerint veszélyben lehet az atomerőmű, az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint azonban nincs kritikus helyzetben, mert a hűtőmedencékben 4-5 hétre elegendő víz van.

Néhány óra alatt öntötte el a víz Ukrajnát

A vízzel elárasztott Ukrajnáról több felvétel is napvilágot látott a közösségi oldalakon. Anton Gerascsenko, Ukrajna belügyminiszterének tanácsadója a Twitteren osztott meg egy videót, amelyen az látható, hogy az árvíz már egy autóutat is ellepett. A Cjurupinszk felé vezető út a Dnyeper folyó bal partján található, jelenleg orosz irányítás alatt álló területen.

Egy ukrán férfi házát szinte teljesen elárasztotta a víz. A Visegrád24 által közzétett videón jól látszik, hogy a víz már csak mintegy fél méterre van a plafontól. Egy háztartási gép és több bútordarab is ott lebeg a víz felszínén.

Az ukránok Oroszországot vádolják

Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdandárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. Podoljak emlékeztetett arra, hogy a genfi egyezmények szerint egy vízerőmű „felrobbantása kétségtelenül tömegpusztító fegyverek válogatás nélküli használatának” minősül.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megjegyezte, hogy az orosz erők 205. gépesítette lövészdandárjának katonái hosszú ideig tartózkodtak a kahovkai vízerőmű területén. A dandár az első csecsenföldi háborúban való részvételéről ismert, és mottója: „205 brigád, még a pokolból is visszatérünk.” Most többnyire mozgósított emberek harcolnak az alakulatban Oroszország különböző részeiből. A dandár parancsnoka a 40 éves Eduard Sandura alezredes – tette hozzá az ukrán hírportál.

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára szerint a kahovkai vízerőmű felrobbantásával Oroszország egyértelművé tette, hogy nem törekszik a békére, és az a célja, hogy elpusztítsa Ukrajnát és az ukránokat, valamint megsemmisítse a gazdaságot és az életfenntartó struktúrákat.

A Twitter-oldalán a Nemzetbiztonsági Tanács a rendkívüli ülés eredményeiről is beszámolt. Mint írta, semmi és senki, egyetlen orosz állampolgár sem állhatja útját Ukrajna felszabadításának.

Dmitro Kuleba külügyminiszter szörnyű háborús bűnnek és valószínűleg az elmúlt évtizedek legnagyobb, Európában bekövetkezett, ember által okozott katasztrófájának nevezte a kahovkai vízerőmű elleni orosz támadást.

Oroszország lerombolta a kahovkai gátat, ami az elmúlt évtizedek talán legnagyobb, ember által okozott katasztrófáját eredményezte Európában, és civilek ezreinek életét veszélyezteti. Ez szörnyű háborús bűn. Az egyetlen módja annak, hogy megállítsák Oroszországot, a 21. század legnagyobb terroristáját, az, ha kiüldözik Ukrajnából

– írta a tárcavezető a Twitteren.

Kulebát felháborította, hogy egyes nyugati tömegtájékoztatási eszközök Ukrajna esetleges felelősségére utaltak a kahovkai vízerőmű felrobbantásáért. Szerinte ez a tényeket és a propagandát egy szintre állítja, és kiemelte, hogy Ukrajna hatalmas humanitárius és környezeti válsággal néz szembe.

Moszkva szerint ukrán szabotázs történt

Eközben az orosz hírügynökségek arról tudósítottak, hogy a kahovkai gátat az ukrán hadsereg támadta meg, tönkretéve a hidraulikus szelepeket és ezzel ellenőrizhetetlen mennyiségű vizet zúdítva a területre. A TASZSZ szerint a csapást feltehetően egy ukrán Vilkha nehéz többszörös rakétavetőből hajtották végre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén Ukrajnát vádolta meg a gát felrobbantásával. Elmondása szerint az ukránok szándékos szabotázst hajtottak vége, amelynek az volt a célja, hogy megfosszák a víztől a Krím félszigetet.

Nyilvánvalóan ez a szabotázs annak is tudható be, hogy az ukrán fegyveres erők két nappal ezelőtt nagyszabású támadó hadműveleteket indítottak, de nem tudták elérni a céljaikat. Műveleteik elakadtak

– tette hozzá a szóvivő.

A világ aggodalommal figyeli a helyzetet

Olaf Scholz német kancellár a WDR-nek adott interjújában a konfliktus „új dimenziójának” nevezte a kahovkai gát felrobbantását, és ígéretet tett arra, hogy továbbra is segíti Kijevet. A kancellár hozzátette: az incidens összhangban van azzal, ahogyan Oroszország „ezt a háborút vívja”.

Scholz azt is kijelentette, hogy Németország aggodalommal figyeli a helyzetet. Hangsúlyozta továbbá, hogy Európa továbbra is megadja a szükséges támogatást Ukrajnának, beleértve a katonai támogatást is, addig, amíg szükséges.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy Twitter-posztban azt írta, hogy az orosz felet tartja felelősnek a történtekért, akiket felelősségre is vonnak.

Napirenden lesz ez a kérdés az Európai Tanács júniusi csúcstalálkozóján is 

– írta a posztban, hozzátéve, azt is javasolja a találkozón, hogy nyújtsanak segítséget az árvízkárosultaknak.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára közösségi oldalán azt írta, a kahovkai gát felrobbantása több ezer civil életét veszélyezteti, és súlyos környezeti károkat okoz. Úgy fogalmazott, hogy ez felháborító cselekedet, amely ismét csak azt bizonyítja, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja mennyire brutális.

(Borítókép: A kahovkai gát 2023. június 6-án. Fotó: AFP / Twitter / Account of Ukraine's President Volodymyr Zelensky ZelneskyyUa)

Rovatok