Index Vakbarát Hírportál

Újabb zápor jöhet, másodfokú riasztást adott ki az OMSZ

2023. június 9., péntek 12:48

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt. A korábban Pest és Nógrád vármegyékre kiadott másodfokú riasztást pedig visszavonták.

Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes járásaiban felhőszakadásra kell számítani, ott az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat – számolt be a veszélyjelzésről az MTI. 

A meteorológiai szolgálat péntek délelőtt Pest és Nógrád vármegyékre is kiadott másodfokú riasztást a felhőszakadás veszélye miatt, de ezeket késő délelőtt visszavonták.

Hozzátették, hogy pénteken és szombaton országszerte kialakulhatnak zivatarok, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz.

A tájékoztatás szerint rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze. Villámárvízre az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld középső, nyugati részén, valamint a Dunántúl északkeleti megyéiben és a Duna mentén a legkedvezőbbek a feltételek.

Szombaton a péntekihez képest kevesebb helyen valószínű 50 millimétert meghaladó mennyiség. Átmeneti viharos széllökés, jégeső sem kizárt a zivatarok környezetében. Éjszakára csökken a zivatarok száma, de teljesen nem szűnik meg a zivatartevékenység, főleg keleten lehetnek továbbra is aktív zivataros gócok.

Hogyan kell védekezni a villámárvíz ellen? 

Az Országos Katasztrófavédelem pénteken egy részletes Facebook-posztot írt a villámárvízről. Mint írták, ezt onnan lehet felismerni, hogy 

Azzal kapcsolatban pedig, hogy miként lehet ellene védekezni, az alábbi tanácsokat adták a posztjukban

  1. A megáradt folyóvíz kiszámíthatatlan, ne menj bele!
  2. Ha elöntött területen, úttesten gyalogosan kell áthaladni, legalább ketten induljatok, hogy segítséget tudjatok nyújtani egymásnak! 
  3. Ha nem muszáj, akkor ne kísérelj meg átkelni a hömpölygő vízen, már a 20 centiméter magasságú vízfolyás is ledönthet a lábadról.
  4. Autóval se hajts át rajta!
  5. A leszakadt villanyvezeték életveszélyes!
  6. Figyeld a híreket!
  7. A telefont csak indokolt esetben használd!
  8. Ha van rá mód, segíts azoknak, akik mozgásukban korlátozottak. 
  9. Villanyt, vizet, egyéb szolgáltatásokat kapcsolj ki, zárj el! 
  10. Stop a rémhíreknek! 

Hatalmas károkat okoztak az elmúlt napok esőzései

Ahogy az Index beszámolt róla, Heves vármegyében szerdán egy kilenctagú családnak kellett elhagynia az otthonát, csütörtökön pedig ketten haltak meg a villámárvizek miatt. Az időjárás a közlekedésben is fennakadásokat okozott.

A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék pénteken is sok munkát adott a tűzoltóknak: pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló eső. Rákospalotán villám csapott egy házba, emiatt beszakadt a teteje. Az Országos Katasztrófavédelem egy részletes Facebook-posztot is írt a villámárvíz elleni védekezésről.

Önnél is tombolnak a zivatarok? Küldjön képet!
Küldje el nekünk!

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok