Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor részt vesz Berlusconi temetésén

2023. június 13., kedd 20:10

Hivatalosan is megerősítették, hogy Orbán Viktor részt vesz Silvio Berlusconi egykori olasz miniszterelnök szerdai búcsúztatásán. A temetési szertartásra szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek, és legalább ötvenezer fő részvételére számítanak Milánóban.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Olaszországba utazik, hogy lerója kegyeletét Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, a Hajrá, Olaszország (FI) párt elnöke gyászszertartásán – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló olaszországi médiaértesüléseket.

A temetési szertartást szerdán délután 3 órakor tartják a milánói dómban, állami tiszteletadással. Mint megírtuk, 86 éves korában, hétfőn meghalt Silvio Berlusconi, a második világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban volt miniszterelnöke. Az egykori kormányfő leukémiás volt. Az életét képekben ide kattintva tudják megtekinteni.

A magyar kormányfő közismerten remek viszonyban volt az olasz jobboldali politikussal. Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy rengeteget tanult Berlusconitól. A miniszterelnök a halálhírt követően szinte azonnal reagált Berlusconi halálhírére: számára ez egy nagy barátság végét is jelenti.

Legalább ötvenezer főre számítanak

A volt kormányfő temetési szertartására szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek, és legalább ötvenezer fő részvételére számítanak Milánóban.

Ravatalát a kedd délelőtti órákban nyitották meg a politikus lakhelyeként és főhadiszállásaként ismert Villa San Martinóban, a Milánóhoz közeli Arcoréban. A család akarata szerint a ravatalnál csak a rokonok, valamint Silvio Berlusconi legközelebbi munkatársai, politikai szövetségesei és barátai róhatják le kegyeletüket.

A tervek szerint kivetítőket állítanak fel a dóm előtti téren és a város több pontján, valamint az olasz közmédia és a Mediaset élőben közvetíti a temetési szertartást annak elkerülésére, hogy az egész országból több tízezren induljanak el a város irányába.

Rovatok