Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor szerint szégyen, hogy milyen lassan halad az EU bővítése

2023. június 16., péntek 13:35

Elfogadhatatlan és szégyenteljes, hogy milyen lassan halad az Európai Unió bővítésének folyamata – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Tiranában, miután albániai hivatalos látogatásán megbeszélést folytatott Edi Rama albán kormányfővel.

Az MTI beszámolója szerint a kormányfő emlékeztetett arra, hogy Albániának 13 évbe telt, mire megkezdhette a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. „Európának kizárólag a Balkánon van gazdasági növekedési tartaléka, saját versenyképességének fenntartása érdekében is gyorsítani kell a térség integrációját” – szögezte le Orbán Viktor, megerősítve, hogy Magyarország, ahogy eddig is, határozottan támogatja Albánia csatlakozási folyamatát.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy jelenleg Európát is súlyosan érintő átrendeződések zajlanak a világgazdaságban, ezek rámutatnak a régió gyenge pontjaira, és globális színtéren romlik a versenyképessége. Hangoztatta, hogy ebben az összefügésben lehetőségként kell tekinteni Albánia és a Nyugat-Balkán integrációjára. Az Európai Unióba jelenleg is Közép-Európa viszi be a dinamikát – mondta.

Úgy fogalmazott, hogy gazdasági és biztonsági értelemben is meg kell erősíteni Európa térségét.

Nyugat-Európában azonban még mindig nem uralkodó az a meggyőződés, hogy a bővítés segíti az integrációt, ezért a kérdést napirenden kell tartani, «tovább kell dolgozni» Albánia tagságáért is

– közölte.

Mint mondta, Magyarország támogatja azt az elképzelést, hogy az Európai Uniótól kapott felzárkóztatási támogatások 2030-ra arányosan elérjék azt a szintet, amelyben a korábban csatlakozók is részesülnek. A kormány üdvözölte azt a felvetést is, hogy schengeni térség bővítésével sem kell megvárni, hogy egy ország tagja legyen az EU-nak – tette hozzá.

Együttműködési megállapodások

A látogatáson a magyar és az albán delegáció több együttműködési megállapodást is aláírt, egyebek között a vízipar, vízgazdálkodás területén, illetve az európai integrációs folyamatról. A delegáció tagja volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is. A két kormány között tíz éve gazdasági vegyesbizottság működik.

Vendéglátójával együtt Orbán Viktor azt is megerősítette, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés terén jelentős eredményeket értek el az elmúlt években, és egyetértettek abban, hogy ezt a munkát a következő években is folytatják. Mindketten kiemelték a turizmus ágazatát. 

Koszovói helyzet

Kérdésre válaszolva Edi Rama kitért a koszovói helyzetre is. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi közösség már felvázolt egy megoldási javaslatot a Koszovó és Szerbia között súlyosan kiéleződött feszültségre, és ez „történelmi lehetőség” lenne a megbékélésre.

Úgy vélte, hogy a koszovói rendőrség tagjait, akiket Szerbia területén tartóztattak le, szabadon kellett volna engedni, mert nem követtek el bűncselekményt. Hozzátette: minden lehetséges csatornát felhasználnak annak érdekében, hogy ez mielőbb megvalósuljon.

Ugyancsak egy kérdésre Orbán Viktor megjegyezte, hogy hamarosan találkozik Alekszandar Vucsics szerb elnökkel, és reményei szerint addigra az említett probléma megoldódik.

Egyre súlyosabb az ukrajnai háború

A miniszterelnökkel péntek reggel egy rögzített interjú jelent meg a Kossuth rádióban. Orbán Viktor ebben elmondta, a háborús helyzet egyre súlyosabb, a NATO álláspontja pedig sok kérdésben egybeesik a magyar állásponttal.

A kormányfő háborúpárti spekulánsnak nevezte Soros Györgyöt, aki szerinte hatalmas emberveszteségek árán szeretne pénzhez jutni. A miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az Európai Unió migrációs kvótáját, amely mögött szerinte Soros György és fia állnak.

Szót ejtett továbbá az inflációról, hol érdemes tartania az embereknek a megtakarításaikat, illetve hogy miért kellett bevezetni a benzin jövedéki adóját.

Rovatok