Index Vakbarát Hírportál

Nyomozást követel a bíróság Orbán Viktor olaszországi kiruccanása ügyében

2023. június 18., vasárnap 08:52

Orbán Viktor Egyiptomból hazafelé arra utasította a honvédségi Airbus utasszállítót, hogy 1000 kilométeres kitérővel tegye ki őt és a feleségét Toszkánában. A magánjellegű kitérő miatt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő még márciusban tett feljelentést, most pedig fordulat történt az ügyben.

Váratlan fordulat, a bíróság arra utasította az ügyészséget, hogy nyomozzon Orbán Viktor Pisai kiruccanása ügyében – tájékoztatott Facebook-oldalán Hadházy Ákos.

Mint arról korábban az Indexen is beszámoltunk, a független országgyűlési képviselő márciusban tett feljelentést azért, mert állítása szerint a miniszterelnök Egyiptomból hazafelé arra utasította a honvédségi Airbus utasszállítót, hogy 1000 kilométeres kitérővel tegye ki őt és a feleségét Toszkánában.

Hadházy Ákos számítása alapján a magánutazás alsó hangon 3-4 millió forint adófizetői pénzbe került, ami „klasszikus hűtlen kezelés, azonban az »ügyészség« mindenféle vizsgálat nélkül, nevetséges indoklással megtagadta a nyomozást az ügyben”.

Ezt az elutasító határozatot támadtam meg a bíróságon. Erre korábban nem volt lehetőség, eddig ha Polt azt mondta, hogy nincs nyomozás, akkor nem volt. Azonban az EU-s pénzekért kuncsorgó kormány vállalta, hogy bevezeti azt a jogorvoslati utat, hogy korrupciós ügyekben a nyomozást megtagadó határozat bíróság elé vihető. Így került sor az első ilyen bírói döntésre, amikor is az Orbán Viktor miniszterelnök pisai magánrepülőútjával kapcsolatos feljelentést elutasító ügyészségi határozatot a Budai Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte

– fejtette ki Hadházy Ákos, hozzátéve, hogy a fordulatnak van jelentősége, de túlbecsülni hiba lenne, az ügyészségnek ugyanis a nyomozás megtagadásán kívül számos lehetősége van az vizsgálat elszabotálására.

„Az, hogy egy nyomozást megindítanak, nem azt jelenti, hogy azt valóban a szakma szabályai szerint fogják lefolytatni. Ehelyett évekig fognak aktákat tologatni, és majd valamikor, sok év múlva szépen lezárják eredménytelenül a »vizsgálatot«" – mutatott rá a politikus, aki úgy véli, már annak is örülni kell, hogy Orbán Viktor legalább kapott a bíróságtól egy papírt a honvédségi utasszállítók magáncélú használatának törvénytelenségéről.

Az Index az ügyben kereste a miniszterelnök sajtófőnökét, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket. 

Rovatok