Index Vakbarát Hírportál

Szexuális abúzust követett el egy szerzetestanár Győrben

2023. június 18., vasárnap 10:42

Egy 1990-ben, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban történt gyermekbántalmazási ügy végére került pont a napokban. Az érintett szerzetestanárt eltiltották a szent szolgálat gyakorlásától.

A Szent Mór Bencés Perjelség a napokban nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amelyben egy 1990-ben, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban történt gyermekbántalmazási ügyet ismertetnek. Eszerint 

fiatalkorú sérelmére az egyik szerzetestanár zaklatást, sorozatos érzelmi, hatalmi és szexuális abúzust követett el.

Az üggyel kapcsolatban 2018 májusában kapott több bejelentést is e-mailen a Hortobágyi T. Cirill, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja, ezt követően bizottságot állítottak fel, és vizsgálat indult.

A vallomások alapján kiderült, a kérdéses időszakban, az akkor még állandó bentlakásos rendszerben működő fiúgimnáziumban több fiatalkorú sérelmére elkövetett szexuális zaklatások bűncselekményei valósultak meg. A meghallgatott személyek minden esetben egy bántalmazót neveztek meg – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumban.

A szerzetestanár mindent tagadott

A bizottság ezután szembesítette az ekkor már nyugdíjas szerzetestanárt az ellene benyújtott vádakkal, ám ő mindent tagadott. Sárai-Szabó Kelemen perjel, az érintett személy szerzetes-elöljárója azonban az előzetes vizsgálat vádjainak súlyossága és megalapozottsága miatt eltiltotta őt a szent szolgálat gyakorlásától, és egy olyan távolabbi, ideiglenes tartózkodási helyet jelölt ki számára, amely a bűnismétlés lehetőségét megakadályozta.

Mivel az említett ügyek már az elévülés hatálya alá estek, rendőrségi feljelentés nem történt. Az áldozatok részéről sem merült fel annak igénye, hogy az egyházi bírósági eljáráson túl rendőrségi feljelentés is történjen.

A győri perjelség és a fenntartásában működő Czuczor Gergely Bencés Gimnázium bocsánatot kért a sértettektől és minden érintettől, támogatást és védelmet nyújtva számukra. Igény esetén az áldozatokat támogatják, büntetőjogi segítséget, pszichológiai tanácsadást és terápiát biztosítanak számukra.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok